VictorDLV Hebban Recensent

Blogpost: VictorDLV

Boekenkwis 2015 - is dát nou een manier om mensen aan het lezen te krijgen?

08-03-2015 door VictorDLV 2 reacties
‘t Was weer Boekenweek en daar was de jaarlijkse Boekenkwis (zaterdagavond 7 maart). Zoiets als de slimste mens, maar anders. “Deze keer wel een beetje leuke schrijvers” - ik hoor het de productiemaatschappij-mevrouw al zeggen. Zo te zien was er niet veel tijd voor de voorbereidingen: veel verder dan wat figuren uit het Amsterdamse circuit kwamen we niet. Doel van die halve ton die de CPNB er vermoedelijk tegenaan heeft gesmeten was, lijkt me, mensen aan het lezen te krijgen. Maar mensen die niet van de ‘fuctie’ van Giphart of de schoolmeesterstoon van Abdelkader Benali houden zappen snel weg, lijkt mij.

Giphart doet veel voor het Nederlandse schrijverswezen, maar wat moest hij weer laten zien hoe slim hij is. Winnen was makkelijk : met Gymnasium en een studie Nederlands kon je de vraagjes (‘wie was de muze van Petrarca’) zó beantwoorden. Benali op zijn beurt wist ons in zijn rol van eenmansjury te vertellen dat een miljoen Nederlanders denken dat ze een boek kunnen schrijven en dat er maar 700 boeken per jaar worden gepubliceerd. Waar haalt hij die cijfers vandaan, de site van de boekverkoperbond heeft het over 300.000 mensen en 18.500 nieuwe uitgaven?! Práchtig zeker dat er zoveel wordt geschreven, Abdelkader? Nee, "bezint eer ge begint". Klinkt toch en beetje als dédain voor gewone mensen die ons land willen bevuilen met hun alfabetische uitwerpselen. Wij weten allang dat leven van schrijven niet gemakkelijk is, maar daarom is het nog wel leuk om te doen!

Waar waren bestsellerschrijvers als Herman Koch of Esther Vermeer? Waar waren de leuke debutanten (Nina Weijers), interessante autobiografen (Myrthe van der Meer) of verrassende buitenstaanders (Anton Valens)? Waar was het enthousiasme voor ons wonderlijke taaltje dat verder bijna niemand ter wereld spreekt? Waar was het ‘dit móét je lezen-gevoel’ dat die goeie ouwe Adriaan van Dis weer zo mooi overbracht in DWDD (vrijdagavond 6 maart)? Dáár trek je kijkers mee! Volgend jaar beter! Hoop ik.

Reacties op: Boekenkwis 2015 - is dát nou een manier om mensen aan het lezen te krijgen?

Gesponsorde boeken