Blogpost: Lydia

[bookstats] Hoe waardeer jij boeken in vergelijking met de gemiddelde lezer?

01-04-2019 door Lydia 4 reacties
Wanneer ik een boek uit heb, probeer ik op Goodreads in ieder geval mijn waardering uit te drukken in een aantal sterren, en tegenwoordig geef ik ook vaak kort mijn mening. Dit is tegenstrijdig, want mijn mening heb ik vaak wel paraat, maar het aantal sterren blijft meestal lastig. Als ik een boek geweldig vond is het niet zo moeilijk: hoppa, 5 stuks! Als ik het niks vond (dit komt bijna nooit voor, want dan lees ik het niet): 2 sterren. Slechts eenmaal heb ik een boek 1 ster gegeven: Onbegrepen, van Karin Slaughter. Misschien heb ik haar toen niet helemaal begrepen ...
Maar ja, tussen goed en slecht, tussen de 5 en de 2, zitten nog de best-wel-goed en de mwah, de 4 en de 3. En dat is altijd lastig kiezen. Vooral - en volgens mij is dit een van de grootste struggles van alle Goodreadsgebruikers - omdat er geen halve sterren gegeven kunnen worden! Soms vind ik een boek echt geen 4 sterren waard, maar om het dan gelijk met 3 te bestempelen? Het boek komt dan in een heel andere waarderingscategorie terecht.
Wat ik nou interessant vind om te weten, is hoe mijn waardering is in vergelijking met de gemiddelde lezer. Vind ik een boek makkelijk goed? Of ben ik juist heel streng? Of gewoon gemiddeld? Zou er een verschil zijn tussen hoe ik Engelse en Nederlandse boeken waardeer? Om dit uit te zoeken heb ik mijn leesdata vanaf januari 2018 erbij gepakt.
Afgelopen 15 maanden heb ik de boeken die ik heb gelezen gemiddeld gewaardeerd met een 3,74! Best hoog, vind ik, maar dat betekent (objectief gezien) dat ik waarschijnlijk veel leesplezier heb gehad. Subjectief gezien weet ik natuurlijk dat ik veel leesplezier heb gehad.

Lees verder op mijn site

Reacties op: [bookstats] Hoe waardeer jij boeken in vergelijking met de gemiddelde lezer?

Gesponsorde boeken