Blogpost: Lydia

[bookstats] Wie is nou eigenlijk echt de hoofdpersoon in Pride & Prejudice?

Het is een van mijn favoriete klassiekers: Pride & Prejudice, geschreven door Jane Austen. Ik heb het al een aantal maal gelezen, en elke keer lees ik weer nieuwe dingen, leer ik weer meer over de personages, is er toch een grapje waar ik de vorige keren overheen heb gelezen. Het verhaal van Elizabeth en Darcy, van Jane en Bingley blijft boeien, ook al weet je op bladzijde 1 al dat ze elkaar aan het eind zullen krijgen.

Met de grote voorradigheid aan tekstverwerkers op computers, kun je tegenwoordig erg leuke zoekpatronen op boeken toepassen, die je nieuwe perspectieven kunnen bieden op boeken die al duizenden keren zijn gelezen. Wist je namelijk dat Pride & Prejudice meer dan 120.000 woorden bevat? En dat het langste woord dat voorkomt in het boek disinterestedness is, dat 17 karakters lang is?

Als je het boek heel kort zou samenvatten, zou je zeggen dat het over Elizabeth en Mr. Darcy gaat, die, ondanks haar vooroordelen en zijn trots, deze minder aantrekkelijke karaktereigenschappen overwinnen en elkaar aan het eind van het boek de liefde verklaren. Daarnaast overkomen ook Jane en Mr. Bingley een aantal obstakels en stappen ze in het huwelijksbootje.

Maar zijn deze vier personen wel echt de belangrijkste personages in het boek? Over Elizabeth en Mr. Darcy heb ik mijn twijfels niet. Maar wie zijn, statistisch gezien, nou eigenlijk de hoofdpersonen in Pride & Prejudice? Welke personages worden het vaakst bij hun naam genoemd?
Voordat ik het antwoord op deze vraag ging zoeken, heb ik voor mezelf een top vijf gemaakt met mijn eigen verwachtingen. Deze zag er als volgt uit:

1. Elizabeth
2. Jane
3. Lydia
4. Mr. Darcy
5. Mr. Bingley

Ook twee vriendinnen hebben hun idee├źn genoteerd:

Vriendin 1 (heeft het boek 1x gelezen, heeft de film uit 2005 en de BBC series uit 1995 gezien):
1. Elizabeth
2. Mr. Darcy
3. Jane
4. Mr. Bingley
5. Mrs. Bennet / Lydia / Mr. Wickham / no idea

Vriendin 2 (heeft het boek niet gelezen, maar wel de film uit 2005 gezien):
1. Mr. Darcy
2.Elizabeth
3. Mr. Bingley
4. Jane
5. Mrs. Bennet

Voordat je verder leest, kun je voor jezelf ook een top vijf maken!

Ik heb niet alle personages uit het boek in mijn zoektocht opgenomen, maar heb er dertien geselecteerd die in mijn ogen het belangrijkst zijn in het verhaal.

Wil je de uitkomst weten?


Lees verder op mijn site

Reacties op: [bookstats] Wie is nou eigenlijk echt de hoofdpersoon in Pride & Prejudice?

Gesponsorde boeken