Blogpost: Maurits

Brieven aan Theresia Allebé (1823-1901)

In het Amsterdamse Stadsarchief bevindt zich een unieke collectie brieven aan Theresia Allebé uit de periode 1832 - 1877. Deze brieven heb ik gebundeld en van commentaar en achtergrondinformatie voorzien in mijn boek 'Brieven aan Theresia Allebé (1823-1901)'.
Theresia’s vader, de Amsterdamse makelaar in granen Jacobus Allebé, trouwde in 1810 met Maria Herckenrath. Zij was de oudste dochter van de Monsterse baljuw en arts Gerardus Herckenrath. In 1827 overleed Maria. De toen vierjarige Theresia werd door vader Allebé toevertrouwd aan de zorgen van grootmoeder Herckenrath-Milius, als weduwe eenzaam wonend op de buitenplaats Geerbron in Monster. Aanvankelijk schreef vader brieven aan zijn dochter vanuit zijn woonplaats Amsterdam. Mogelijk vanwege een faillissement verhuisde hij naar Gogh, vlak over de grens bij Nijmegen, waar hij een eenvoudige kamer huurde boven een bakkerij. In 1839 kreeg hij via de schoonfamilie van zoon Gerard een baan in Leiden bij de dekenfabriek van Scheltema.Deze Gerard Allebé, veertien jaar ouder dan Theresia, was arts in Amsterdam en getrouwd met Neeltje Scheltema. Een van hun kinderen, August Allebé, werd later een bekende kunstschilder. Rond 1845 trok de ongehuwde Theresia in bij Gerard en zijn gezin. Ze is er nagenoeg haar hele leven blijven wonen en is haar broer in zijn laatste levensjaren tot grote steun geweest. Uit de brievencollectie komt een beeld naar voren van een met teleurstellingen kampende vader Allebé, een ingetogen, zorgzame dochter Theresia en een succesvolle oudere broer Gerard, die naam maakte als vooruitstrevend arts. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van welgestelde families in het midden van de negentiende eeuw.
De moeder van Theresia Allebé was een zus van Leon Herckenrath, een van de hoofdpersonen in het boekenweekgeschenk 2020 van Annejet van der Zijl, Leon & Juliette, en de in 2021 uitgekomen familiekroniek Fortuna's kinderen. Passages uit de brieven aan Theresia Allebé keren terug in deze boeken. Leon Herckenrath vertrekt op 18-jarige leeftijd naar Charleston in de VS. Daar wordt hij verliefd op de slavin Juliette. Ze trouwen in het geheim en stichten een gezin. In 1835 keert Leon met zijn gezin terug naar Nederland. Hij vestigt zich op Geerbron, dan nog steeds bewoond door Theresia Allebé met haar grootmoeder. In de brieven aan Theresia wordt diverse keren gerefereerd aan oom Leon en tante Juliette.5c0a0990f5d65894117cfe86f4d5a6d8.jpg

Reacties op: Brieven aan Theresia Allebé (1823-1901)

Leon & Juliette - Annejet van der Zijl Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken