Blogpost: RonaldNico

Burn-out opgelost door boeken?

06-11-2019 door RonaldNico 1 reactie
6 jaar geleden heb ik een vreselijke burn-out gehad. Na een lange periode van stress en teveel verantwoordelijkheid stortte ik in. Geestelijk en lichamelijk was ik helemaal op. Door mijn onwetendheid heb ik niet op tijd ingegrepen en heb ik de stress me langszaam laten afbreken. 

Nu zul je misschien zeggen: Wat heeft dit met boeken te maken?  

Voor mij erg veel. Gedurende mijn burn-out ben ik namelijk niet bij de pakken neer gaan zitten. Zodra ik kon ging ik lezen over het probleem burn-out. Ik bestelde diverse boeken en ging me erin verdiepen. Wanhopig opzoek naar een oplossing voor mijn probleem. Langzaam maar zeker begon ik te begrijpen hoe deze aandoening werkt en wat je kan doen om eruit te komen. Met veel pijn en moeite is dit uiteindelijk gelukt. De boeken ‘Uit je burn-out’ van Carien Karsten en ‘Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid’ van Frank Schaper sprongen er voor mij uit. Ik denk dat in totaal wel zo’n 10 boeken heb gelezen over het onderwerp stress.

Door het lezen van boeken kwam ik erachter dat ik waarschijnlijk wel het label HSP verdien. Op zichzelf heb je hier niet veel aan, maar het hielp wel in mijn zoektocht. Ik ben me toen gaan verdiepen in HSP en kwam op het boek ‘Overprikkeld’ van Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp uit. Ook las ik het boek ‘Hoog sensitieve personen’ van Marja Waterman & Elaine N. Aron. 

Door boeken kwam ik er ook achter hoe het brein werkt en wat de relatie is met stress. De boeken: ‘Ontketen je brein’ van Theo Compernolle en ‘Boeddha’s brein’ van Rick Hanson en Richard Mendius hebben mijn hier inzicht in gegeven.   In de praktijk kon ik deze kennis toepassen door te zorgen voor wat minder prikkels in het dagelijks leven. Het bewust zijn van de invloed van prikkels en op die manier bijvoorbeeld ook mijn weekend indelen. Een verjaardag is leuk, maar 3 verjaardagen in 2 dagen is teveel. Ook leer je de klachten herkennen en hier sneller naar te handelen. Zo kun je eerder en bewust kiezen voor herstel en daardoor het herstel ook verkorten.  

Naast de kennis die ik opdeed door het lezen van boeken gaf het ook rust. Ik leerde in alle stilte een boek te lezen zonder teveel externe prikkels. Dit was uiteraard goed voor mijn herstel. Het was echter ook goed voor het opbouwen van mijn concentratievermogen. In het begin was het moeilijk om lang achter elkaar te lezen. Beetje bij beetje kwam dit vermogen echter terug.  

Na mijn burn-out ben ik stressplein.nl gestart. En website waar mensen laandrempelig informatie kunnen vinden over burn-out. Het begon met enkel 'mijn verhaal', maar is uitgegroeid tot een database van ervaringsverhalen en kwalitatief goede informatie over het onderwerp. De lijn is doorgetrokken doordat veel boekenschrijvers nu artikelen schrijven op de website.     

Reacties op: Burn-out opgelost door boeken?

Uit je burn-out - Carien Karsten Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken