Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Demandiekokenkan

Chocoladekoeken met nutella

Het is weer weekend! De tijd voor jezelf na een zware of minder zware werkweek. En als je zin hebt in wat lekkers bij de koffie of thee is dit recept enorm leuk om te maken en echt een te gekke weekendtraktatie. En als je kinderen hebt is het ook nog eens heel leuk dit met kinderen te maken want die kunnen helpen met kneden, rollen en vullen van de koekjes. Ik maakte deze chocoladekoeken met gesmolten Nutella, stukjes chocolade en cranberry’s dan ook samen met mijn dochter op pappadag. En ongelooflijk lekker dat deze zijn! Die zijn echt een extra bezoekje aan de sportschool waard. Normale koekjes maken is makkelijker maar het extra werk dat dit recept vraagt is het dubbel en dwars waard. En we hebben het hier niet over een koekje he! We hebben het over een stoere koek zo groot als een gebaksschotel. Een heerlijke koek gevuld met romige Nutella. Dat maakt zelfs de meest druilerige dag goed.
Ik schrijf dit stuk tekst terwijl ik volop in mijn zes maaltijden per dag routine zit en suiker en zout voor mij even passe zijn. Maar dit is wel even een moment waarbij ik het moeilijk heb haha. Zeker omdat ik weet dat ik nog negen koeken in mijn vriezer heb liggen die ik elk moment even kan afbakken. Dit recept is bedoelt voor 18 koeken en dat is zelfs voor een doorgewinterde snoeper wat veel. Maar wat ik deed was het beslag maken en 18 koeken en ik vroor gewoon de helft van de ongebakken koeken in. Als je dan eens trek hebt in een koek gooi je de oven aan, knal je er een koek in en bak je deze af. Het huis ruikt heerlijk en je hebt gewoon op elk gewenst moment een homemade traktatie binnen handbereik. Dus beslis zelf hoeveel je er daadwerkelijk wil opeten en gooi de rest gewoon in de vriezer. Enjoy! Wat heb je nodig:
Genoeg voor 18 grote koeken. (De koekjes die je niet gebruikt vries je als kant en klaar deeg in voor later) Circa 175 gram Nutella of andere chocopasta
240 gram ongezouten boter (Bertolli bijvoorbeeld)
290 gram bloem
1 1/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zeezout
180 gram lichtbruine suiker
80 gram rietsuiker
1 groot ei en 1 eigeel
2,5 theelepel vanille extract
1 eetlepel crème fraiche
100 gram chocolade in stukjes
1 hand cranberry’s Ook nodig:
Mixer
Bakpapier De how to:
Pak een vel bakpapier en leg op een snijplank. Doe de Nutella in een diepvrieszakje en duw dit naar een hoek van de zak. Draai de zak van boven telkens rond tot je de vorm van een spuitzak hebt. Knip een hoekje van de zak af. Maak 18 hoopjes Nutella van circa 1,5 theelepel groot. Leg de hoopjes op het bakpapier en zet ze daarna circa 3 uur of liever een nacht in de vriezer. Nu is het tijd om de koeken te gaan maken. Doe de boter in een steelpan en laat deze op middelhoog vuur smelten. Roer regelmatig met een garde. Als de boter schuimt en belletjes vertoond zal deze wat bruiner gaan worden. Blijf roeren tot de boter een lichtbruine maar egale kleur heeft en haal dan van het vuur. Zorg dat hij niet verbrand (!) Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom en roer even door door met een garde. Pak een andere kom en een mixer. Mix de lichtbruine suiker, rietsuiker en de boter op middelhoge snelheid tot het één geheel is. Voeg het ei en eigeel toe en mix dit samen met het vanille-extract en crème fraîche door het beslag. Het beslag hoeft niet geheel glad te zijn. Mix nu het bloemmengsel op lage snelheid door het botermengsel tot je een koekbeslag hebt. Breek de chocolade in stukjes en spatel deze met de cranberry’s door het beslag. Laat het deeg afgedekt 30-45 minuten rusten in de koelkast. Verwarm daarna de oven voor op 180 graden (170 voor een hetelucht). Haal na 30-45 minuten het deeg uit de koelkast. Pak één bakplaat en leg hier een vel bakpapier op als je negen koeken wil maken. Als je er 18 wil maken pak je er twee. Pak een stukje deeg ter grootte van circa 2 eetlepels en maak er een bal van. Maak met je duim een deuk in het midden. Leg de ballen op een stuk bakpapier en circa 5 cm van elkaar vandaan. Pak daarna de bevroren Nutella uit de vriezer. Nu moet je snel werken anders ontdooid de Nutella te snel. Leg de Nutella stukjes in het midden van de koekjes en knijp het koekje aan de bovenkant weer dicht. Druk ze daarna plat tot circa 1 cm dikte en leg terug op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koeken circa 15 minuten. Draai de plaat na circa de helft van de baktijd 180 graden (niet op zijn kop natuurlijk) om de koekjes egaal te bakken. Haal de plaat uit de oven als de koekjes goudbruin zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de plaat en leg ze daarna met behulp van een spatel op een rekje om af te koelen en bestrooi ze nog met een heel klein beetje zout. Eet ze het liefste nog een beetje warm. Ik vind zelf 18 koeken erg veel dus maakte ik er negen. De andere negen maakte ik ook maar bakte ik niet af. Ik bevroor ze op een stuk bakpapier in de vriezer en deed ze daarna over in een diepvrieszak. Als je trek hebt in verse koeken pak je de hoeveelheid die je wil uit de vriezer en bak je ze (iets langer dan met ontdooide koekjes) vers af. Opwarmtip: Na een dag worden de koeken wat hard. Warm ze 10 a 15 seconden op in de magnetron op 650 watt en ze smaken weer te gek.
Chocolade-nutella-koekjes-met-cranberrie

Lees verder op mijn site

Reacties op: Chocoladekoeken met nutella