Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Sia Vogel

Creatief koken.

Een oud kookboek uit mijn kookboekenkast, Creatief koken, oogverblindend & tongstrelend. Het is oorspronkelijk uitgegeven in het Duits in 1989, gemaakt door Reinhardt Hess. In 1990 is het in Nederland uitgegeven, vertaald en bewerkt door Henk Noy.
Het is zeker oogverblindend door het grote aantal prachtige foto’s. In het begin van het boek in het onderdeel Koken voor vrienden worden praktische tips gegeven met betrekking tot plannen, menu-ideeën, hoeveelheden voor de verschillende gangen afgestemd op het aantal gasten en het mooi dekken van de tafel. Achterin het boek vind je een onderdeel Spiekbriefje met uitleg over een aantal begrippen van Aanbraden tot Zeven en een onderdeel met betrekking tot pannen en keukenhulpen.

De indeling van de recepten: Voorgerechten en soepen, Salades, Vegetarisch, Vis, Vlees, Desserts. Bij elk gerecht vind je Boodschappen, Bereiding, Op het bord, Tips en Kort samengevat. De meeste recepten staan op één pagina en soms over twee openliggende pagina’s wat het lezen gemakkelijk maakt. In Kort samengevat vind je informatie over keukengereedschap, totaaltijd, er bij te serveren, aantal calorieën per portie én een wijnadvies.

Een heerlijk en eenvoudig voorgerecht: Appels met calvados en garnalen.
Steek de klokhuizen uit 4 grote appels, zet het onderste stukje weer op zijn plaats en hol de appels verder uit met een appelboortje. Roer 1 dl calvados door het sap van 1 uitgeperste citroen, zet de appels op een schaal en giet dit mengsel in de appels en laat het intrekken. Giet na enige tijd de calvados uit de appels en vang dit op. Snijdt 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes en laat ze 5 minuten in een klein pannetje in een eetlepel boter stoven. Roer er 1 eetlepel crème fraîche, 100 gram Hollandse garnalen en 2 eetlepels van de calvados uit de appels door en breng het geheel op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur.

Verwarm de oven voor op 180°C.


Roer een eierdooier door de iets afgekoelde saus. Vul de appels met de garnalensaus. Klop 1 eiwit stijf en spatel er 2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas door. Verdeel dit kaasschuim over de appels. Pak de appels tot het midden in in aluminiumfolie zodat de bovenkant vrij blijft. Zet de appels in een ovenschaal en giet de rest van de opgevangen calvados erbij. Bak de appels 25 minuten (hete lucht oven: 25 – 30 minuten op 150°C). Bestrooi de appels op de borden met fijngeknipte bieslook.


Als je de gesnipperde uitgeschepte appel wil gebruiken voor de vulling, dan is 1 stengel bleekselderij genoeg.

Een ander mooi voorgerecht is Wortelroomsoep met soesjes en forel. Zie foto.

34e0e5d5ae67386c58e81d0b691ee260.jpg

Vele prachtige en echt lekkere recepten voor salades, vegetarische- en visgerechten. Maar hier nog een gerecht uit het onderdeel Vlees.

Ossehaas met warme broodsalade.
Dep 4 biefstukken van de haas van ongeveer 120 gram per stuk, droog en bestrooi ze met 2 theelepels geplette peperbolletjes. Wrijf ze aan beide kanten in met olijfolie. Leg de biefstukken met telkens een laurierblad ertussen en 1 bovenop, op elkaar en verpak ze in doorzichtig folie. Laat 45 minuten rusten. Dompel 350 gram vleestomaten in kokend water, pel ze, druk de pitjes er uit en snijdt ze in blokjes. Snijdt repen uit de schil van een ½ komkommer, halveer hem in de lengte, haal de pitjes er uit en snijdt in plakjes. Snijdt ½ knolselderij, ongeveer300 gram, in luciferdunne reepjes en bedruppel met het sap van een uitgeperste citroen.

Verwarm de oven voor op 75°C.

Snijdt 2 uien in reepjes en pluk de blaadjes van een bosje basilicum.  Snijdt 200 gram wittebrood in blokjes en bak ze lichtbruin in 2 eetlepels boter. Bak de biefstukken met de laurier aan iedere kant 3-4 minuten in 1 eetlepel olijfolie en houdt ze verpakt in aluminiumfolie warm in de oven. Fruit de uien in de in de pan achtergebleven olie en laat daarna de knolselderij, komkommer en tomaten zachtjes meestoven. Roer er 2 eetlepels rode-wijnazijn, 1 eetlepel kappertjes en naar smaak zout en peper door en laat nog 5 minuten zacht stoven. Schep de gebakken broodblokjes door de groenten, bedruppel met 3 eetlepels olijfolie. Verdeel de groenten over de borden naast de biefstuk. Garneer met blaadjes basilicum. 

Ik vind het een goed kookboek. Veel afwisselende en net-even-anders recepten. Leuke tips en adviezen. Het advies bij bovenstaand gerecht is bijvoorbeeld: “met verbrokkelde schapenkaas wordt de salade een lunch, garneer desgewenst dan nog met groene olijven”. Leuk toch?  

Alleen nog als 2ehands te verkrijgen. Toch de moeite (en weinig geld) waard vind ik.

Mijn andere wekelijkse blogpost op Sia's weblog over koken, eten en toepassingen van keukenhulpen vind je hier.

Reacties op: Creatief koken.