Ninja Paap-Luijten Auteur

Blogpost: Ninja Paap-Luijten

Dansen tussen drijvende ... euh ... drollen

's Ochtends vroeg ben je niet op je scherpst. Je stommelt je bed uit, gaapt, wrijft eens door je ogen. Half-wakker loop je naar het toilet. Een vreemde geur prikt in je neus, alsof iemand de hele nacht op de wc heeft gezeten. Dan, als je over de drempel van de toiletruimte stapt, landt je voet in iets vochtigs. Het vocht trekt door je slipper heen, kringelt tussen je tenen door en voelt koud en glibberig. Eindelijk doe je je ogen écht open en wat blijkt? De toiletpot is die nacht overgelopen. Je staat in een bruinig-waterig mengsel van ontlasting. Ergens voor de pot drijft je toiletmat. En je ene voet zal voorlopig niet naar rozen geuren.

Wat doe je?
Je belt de loodgieter of een rioolontstopper, natuurlijk. Een vakman. Iemand die je uit deze shitzooi (letterlijk) kan halen. Die man (of vrouw) komt direct, zorgt ervoor dat je toilet weer prachtig doorloopt, en je bent weer blij. "Dat is dan xx euro, mevrouw, inclusief voorrijkosten en weekendtoeslag." (Zulke dingen gebeuren namelijk altijd op zondag of op een feestdag.)

Wat doe je?
Betaal je de rekening? Of zeg je "Maar u bent pas net begonnen, hebt u niet wat meer reclame nodig? Ik zal een goed woordje voor u doen onder vrienden."
Nee, natuurlijk zeg je dat niet, want het resultaat is duidelijk en de arbeid ook: wc ontstopt, rioolmeneer/-mevrouw heeft zijn/haar werk perfect gedaan. Het zou heel raar zijn om te denken "ik kan die persoon vast en zeker wel met 'reclame' of een goed woordje betalen". Het zou ook heel raar zijn om te denken "die riooldienst is vast goedkoper dan een ander, want dit bedrijf bestaat pas een jaar en die andere al tien jaar". Nee. Ze ontstoppen beide je riool, toch? Juist.

Stel je nou eens voor dat je auteur bent. Je schrijft een boek. Je wilt het verkopen. Misschien heb je 1 of 2 jaar dagelijks enkele uren per dag aan het boek gewerkt. Vóór je dit boek schreef, heb je al heel wat manuscripten naar de (digitale) prullenbak verwezen. Je verstaat je vak, je weet wat je doet. Ook al is dit pas je eerste boek dat je uitbrengt, dat wil niet zeggen dat je nog nat bent achter je oren. Maar hé. Je rekent geen voorrijkosten of weekendtoeslag, want het gaat om een boek. Niet om het ontstoppen van een overgelopen wc. 

Zal ik een geheim verklappen?

Een boek schrijven is veel werk. Natuurlijk staat de potentiële lezer niet tussen drijvende drollen te dansen als de auteur aanklopt en zegt "ik heb een boek geschreven!". Natuurlijk is de urgentie minder hoog dan wanneer je in het koude, glibberige vocht stapt. Maar als een auteur een boek heeft geschreven, bedenk dan wel: je hebt een vakman nodig om je riool te ontstoppen, en je hebt ook een vakman nodig om een goed boek te schrijven. Of een vakvrouw. Zijn boeken duur? Hm. Een auteur is er wellicht ook meer dan een jaar mee bezig geweest om het te schrijven - reken dat maar eens terug naar uurloon ... 


(Meer van mij lezen? Neem dan een kijkje op mijn website.)

Lees verder op mijn site

Reacties op: Dansen tussen drijvende ... euh ... drollen

Gesponsorde boeken