Blogpost: Nathalie B1

Das Mag, Antwerpen, 12/12/2015

Dit jaar kwam het Das Mag Festival met zijn leesclubs voor het eerst naar Antwerpen. Ik zag dit voorbij komen op Facebook en voelde me hier wel door aangetrokken. Dus schreef ik me in voor de leesclub met nog een vrij beginnend auteur, nl Frederik Willem Daem, één van degenen die hier aan meewerkte met zijn eerste verhalenbundel 'Zelfs de vogels vallen'. 
Ten eerste had ik me gisterenavond vergist van uur, en was ik al om 20u aan de locatie omdat ik het uur verkeerd gelezen had... De leesclub zelf begon pas tegen 21u! Ofschoon de locatie zelfs niet voor Antwerpenaars zo makkelijk te vinden was, omdat het aangekondigd werd als "CC De Wilden" (als grap bedoeld eerder) en het steegje ergens in Antwerpen-Noord (!) beter bekend staat als de "Artiestengang", was ik toch op tijd om zelfs de gastheer en -vrouw, de onthaalvrijwilligster en andere organisatoren nog allemaal zien binnen te lopen natuurlijk. Volgende keer toch eens proberen niet zo een vroege vogel te zijn! 
Eindelijk kwamen de andere leesclubbers binnen lopen, en daar viel me op dat bijna de helft van de deelnemers uit Nederland kwam, en de leeftijd in doorsnee ook vrij jong was. Ik voelde me al bij de 'ouderen' bijna!  Youngsters zoeken youngsters, zeker? Ook heel wat deelnemers studeerden ofwel letterkunde of waren zelf actief voor literaire evenementen of media (Cutting Edge, Passaporta). Gleukkig was er toch nog een deel 'gewone' liefhebbers waar ik ook bij hoorde.
Lisa Smolders (van o.a. Studio Brussel en Radio 1) was er om de avond wat aaneen te praten. We begonnen met een kort voorstellingsrondje waarna even een ijsbreker volgde in de vorm van een quizje en een borreltje voor degene die het juiste antwoord (uit het boek natuurlijk) kon roepen... Als ik het nu had gekund, had ik het daarvoor niet gelaten (doorgeven mocht best), maar anderen waren gewoon altijd sneller! 
Daarna stelde Lisa even zelf enkele vragen aan Frederik om het pad nog meer te effenen maar zo kwam de sfeer er toch goed in.  
De deelnemers volgden daarna wat schoorvoetend met hun vragen, en uiteraard zoals steeds sommige meer dan andere. Voor wat mezelf betrof, heb ik ook een paar dingen toegevoegd waarvan ik achteraf natuurlijk weer vond dat het beter wat anders had geklonken. Zo ben ik dan ook weer wel. Ik volgde wel zo intensief het gesprek dat op een bepaald moment m'n gezicht boekdelen sprak voor de schrijver precies, waarop ik me probeerde te verduidelijken en te verdedigen natuurlijk. ;-)
Nu, het opzet van deze organisatie is schitterend! Dat je met zo'n kleine groep toch met vrij succesvolle auteurs dieper in kunt gaan in hun boeken, is een prachtig initiatief. Het verliep zeker zeer vlot en Lisa probeerde de meningen en de vragen van alle deelnemers minstens even aan bod te laten komen. 
Dat enkele van hun deelnemers wat introverter zijn en na 23u niet meer mee gaan feesten, ligt niet aan Das Mag. Daar is ondertekende hier verantwoordelijk voor en zij alleen.
En wat hebben we achteraf bijgeleerd? Dat je als lezer de juiste titels bij de juiste verhalen moet onthouden (!), hoe het ritme van schrijven verschilt van de ene schrijver tot de andere, welke auteurs de schrijver in kwestie beïnvloed hebben, welke redenen je kan hebben om liever kortverhalen te schrijven dan romans, dat Vlamingen dieper zouden ingaan op dingen dan Nederlanders (maar of dat bewezen is?), hoe je onderzoek doet naar verschillende thema's, enz..
Een uitermate boeiende avond dus. Dat er nog andere Das Mag festivals in Antwerpen mogen volgen!!

Reacties op: Das Mag, Antwerpen, 12/12/2015