Blogpost: RoosHanemaaijer

De 5 nadelen van perfectie

Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik voel heel veel druk om perfect te zijn. Altijd leuk gekleed, bij voorkeur opgemaakt en mijn haar gestyled. Altijd vriendelijk en vooral volwassen. Maar ik ervaar hier ook heel veel nadelen van. Want een perfecte wereld is helemaal niet zo perfect.

1.
Je wordt er moe van
Hoe vermoeiend is het wel niet om altijd perfect te zijn? Iedere dag een glimlach op je gezicht. Beleefd zijn, ook al kan je iemand niet uitstaan. Of altijd geduldig en begripvol reageren naar je kinderen. Soms wil ik mijn kinderen het liefst achter het behang plakken!
Ook wil ik niet altijd moeten letten op wat ik eet of iedere dag sporten. Ik heb ook vaak geen zin. Of wil ik lekker in mijn huiskloffie rondlopen, met ongekamd haar. Maar oops! Dan komt er ineens een pakketje en moet je in deze staat de voordeur open maken…

2.
Je wordt er minder productief van
Ik merk dat het perfect willen zijn mij ontzettend remt. Niet alleen kost het energie, waardoor ik minder goed kan presteren, ofwel perfect kan zijn. Maar ook remt het mijn creativiteit en passie. Ik ga meer mechanisch reageren op dingen. Als een robot. Ik verlies steeds meer mijn empathie voor anderen, want ik ben druk met mijzelf.  
Dus mijn reacties worden minder echt, meer gemaakt. Maar ook mijn werk is minder inspirerend. Want hoe kan je andere inspireren vanuit perfectie? Het is juist het maken van fouten, keihard onderuit gaan en daarna weer opstaan wat anderen inspireert.

8d82f6e905a74c52c800cec7d2bc9ad4.jpg

3. Je kinderen worden ook ‘perfect’
Kinderen kopiëren met name het gedrag van de ouders. Als jij altijd alles perfect wilt doen, zullen zij dat ook voelen. Daardoor gaan ze zich ook beperken. Durven ze minder spontaan te zijn, minder nieuwsgierig en creatief. Want je moet ten slotte tussen de lijntjes kleuren, zo hoort het. En vies worden in je mooie kleren? Geen sprake van. 
Terwijl juist die creativiteit en ongeremdheid prachtige kenmerken zijn van kinderen. Zo kunnen ze zich breed ontwikkelen, maar vooral lekker kind zijn.

4.
Je negeert jouw eigen behoeftes
Als alles perfect moet zijn, is dat voor de buitenwereld. Jouw gevoel wordt dus ondergeschikt. Het draait allemaal om hoe perfect je bent voor de buitenwereld en niet wat jij nodig hebt. Dus schuif je jouw eigen behoeftes opzij. Maar wie ben je dan uiteindelijk nog? Als je alles doet voor een ander? Wie ben jij dan?

5.
Je kan er ziek van worden
Overspannen, burn-out, depressie, noem het maar op. Allemaal mogelijke gevolgen van die overdreven perfectie. Het niet meer bij kunnen houden, het uit de weg gaan van jouw behoeftes en vooral de schone schijn op houden. Allemaal bekende elementen van deze ziektes.

Dus doe je zelf een lol en wees niet zo perfect. Wees geen Anna;)Lees verder op mijn site

Reacties op: De 5 nadelen van perfectie

Geen weg meer terug - Roos Hanemaaijer Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners