Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    MartijnVeltkamp Auteur

Blogpost: MartijnVeltkamp

Klassieke Wielerboeken: Een Top 7

De zomervakantie is voor veel mensen niet alleen de tijd om meer te lezen, maar ook van fietsen en vooral de Tour de France. Combineer die twee en je krijgt boeken over fietsen, waarvan er onwaarschijnlijk veel geschreven zijn.
Wielerboeken zijn in een stuk of 6 a 7 categorieën onder te verdelen. Wat zijn die, en wat zijn goede boeken die mede aan de basis van dat subgenre lagen? Hierbij een beknopt overzicht!
UPDATE: met dank aan de reacties nu met een toegevoegd subgenre!

Categorie: de Rennersbiografie
Gabriel Garcia Marquez - De Kampioen van Colombia (1955)

Misschien zijn de meeste wielerboeken nog wel biografieën van bekende wielrenners. Wat lang niet iedereen weet is dat de auteur van het beroemde 100 jaar eenzaamheid ook zo'n biografie schreef! Het beknopte verhaal over de renner Ramon Hoyos is prachtig geschreven en een typisch Marquez boekje.


Categorie: Ervaringen van een profwielrenner
Peter Winnen - Van Santander naar Santander (2000)

Minder vaak schrijven profrenners zelf over hun ervaringen, maar dit soort boeken verschijnt wel langzaamaan meer (misschien mede doordat er tegenwoordig toch ook steeds meer hoger opgeleide coureurs rondrijden?). Een hoogtepunt in dit genre komt naar mijn mening gewoon uit Nederland, en dat is het mooie verslag en inkijkje van Peter Winnen.


Categorie: Ervaringen van de (fanatieke) recreant
Tim Krabbe - De Renner (1978)

Voor de Nederlandse lezer is dit het Wielerboek der Wielerboeken, de Heilige Graal voor de fietsende lezer, en meer van dat soort superlatieven. En niet onterecht; hoewel er inmiddels heel wat boeken verschenen zijn over liefhebbers die ook zelf uitdagingen op de fiets zoeken en daar verslag van leggen is dit met afstand het beste boek op dat vlak. De liefde voor de koers spat van de pagina's, mooi geschreven, herkenbaar en geestig.


Categorie: Fictieve koers
Bert Wagendorp - De Proloog (1995)
Veruit de meeste wielerboeken vallen onder non-fictie, maar fictieve verhalen over gedroomde wedstrijden of gefantaseerde wielrenners bestaan eveneens, en de laatste jaren lijkt de categorie bovendien wat te groeien. Een mooi en klassiek voorbeeld daarvan is deze mooie novelle van Bert Wagendorp over de voorbereidingen en de angst van een renner voor de proloog van een grote ronde.


Categorie: Verslag van de koers
Dino Buzatti - De Ronde van Italië (1949)

Samen met de biografie is dit subgenre wielerliteratuur het grootst: een in boekvorm verschenen navertelling van een (lang geleden) verreden koers, om alles nog eens te herbeleven, uit nostalgie misschien, of om meer inzicht te krijgen, in dat wat niet te zien was op de televisie. Een goed geschreven voorbeeld is dat van de godfather van dit genre, Dino Buzatti, die in lyrische bewoordingen verslaglegt van de strijd tussen Coppi en Bartali.


Categorie: Psyche van de sporter
Joris van der Bergh - Mysterieuze krachten in de sport (1941)

Mijn in 2015 verschenen De verborgen motor en het meer recente Leven in cadans zijn beide boeken over de mentale kant van het fietsen. Ook dit soort boeken bestaat al even. Aan de wieg van dit subgenre staat het onder sportjournalisten nog steeds regelmatig gelezen boek van Joris van der Bergh. Hij vroeg zich af hoe het kan dat atleten regelmatig boven zichzelf weten uit te stijgen en zoekt in dit boek het antwoord in het hoofd van de sporter.


Categorie: Mart Smeets
Mart Smeets - De Tour van '80 (2005)

Soms bekruipt me het gevoel dat tenminste de helft van alle wielerboeken van de hand van Mart Smeets is, dus dan maar een genre op zich... Het verslag van de Tour van 1980 is zoals mevrouw van Zetten uit Tiel zou zeggen aardig, omdat dit zo'n unicum was: een Nederlander die de Tour won (en dan naar eigen zeggen vanuit zijn bed)! Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen.


Ik ben heel benieuwd; mis je hier nog een absolute klassieker die jij ook in het rijtje zou plaatsen?

Leuke blog? Volg me hier op Hebban!


Afbeelding: fragment van de omslag van Van Santander naar Santander

3e3ba828832fa68b440d00466a0d2a8d.jpg

Reacties op: Klassieke Wielerboeken: Een Top 7

De verborgen motor - Martijn Veltkamp Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners