Kevin_P Auteur

Blogpost: Kevin_P

De duurste én slechtst bekeken propagandafilm van de nazi’s

Na eerdere boeken over onder meer kerst in de Tweede Wereldoorlog en een SS-officier die probeerde de Holocaust te stoppen, publiceerde WOII-kenner Kevin Prenger recent het boek Kolberg, over de laatste propagandafilm van de nazi’s. Joseph Goebbels was nauw betrokken bij de totstandkoming van deze film die in Duitsland nog altijd verboden is. Historiek stelde Kevin Prenger enkele vragen over het originele onderwerp van zijn nieuwste boek.

Je belicht vaak relatief onbekende facetten van de Tweede Wereldoorlog. Hoe kwam je op dit nieuwe onderwerp?

Een paar jaar geleden las ik de roman 'Alleen maar helden' van Charles Lewinsky. Dit verhaal gaat over een Duitse filmploeg die eind 1944 in Beieren neerstrijkt om een propagandafilm op te nemen met een patriottische boodschap voor het Duitse volk. Het overtuigend geschreven verhaal van Lewinsky is fictief, maar maakte mij benieuwd naar de werkelijkheid en zo kwam ik uit bij 'Kolberg', de laatst uitgebrachte propagandafilm van de nazi’s. Deze productie ging op 30 januari 1945 in première, dus slechts drie maanden voor het einde van de oorlog. Kosten noch moeite waren gespaard om de film te maken, terwijl de ondergang van Hitlers Derde Rijk nabij was.

'Kolberg' gaat over de gelijknamige Duitse stad aan de Oostzeekust die in 1807 door troepen van Napoleon werd belegerd. Het Pruisische leger had toen, gesteund door een burgermilitie, maandenlang standgehouden tegen de belegeraars. Propagandaminister Joseph Goebbels wilde dat de Duitsers in 1945 het voorbeeld van de Kolbergers in 1807 zouden volgen: standhouden tot de laatste kogel en de vijand verslaan.Niet alleen de film interesseerde me, ik was ook nieuwsgierig naar de geschiedenis van deze voor mij onbekende stad. Voor de oorlog was dit een bekend kuuroord en drukbezochte badplaats. Begin maart 1945 werd de stad opnieuw belegerd, dit keer door het Rode Leger en het Poolse Volksleger. Het lukte de Duitsers niet om stand te houden, maar over zee konden wel vele vluchtelingen uit Oost-Pruisen, bewoners van Kolberg en militairen tijdig geëvacueerd worden. Ik heb vele indrukwekkende getuigenissen van deze chaotische weken gebruikt in mijn boek. De stad kwam na de oorlog in Poolse handen en heet nu Kołobrzeg. Ik vond het wel symbolisch dat juist de stad waarvan de geschiedenis de Duitsers had moeten aanmoedigen de vijand te verslaan, in vijandelijke handen viel en voorgoed Duitsland verloren ging.

Lees verder op mijn site

Reacties op: De duurste én slechtst bekeken propagandafilm van de nazi’s

Gesponsorde boeken