Sander (Hebban Crew) Hebban Crew

Blogpost: Sander (Hebban Crew)

De GV100

Ik vind veel ‘beste/mooiste’ verkiezingen lastig, maar dat is meestal omdat keuzes maken soms niet altijd even eenvoudig is. Bij de verkiezing voor de GV100 heb ik een heel ander probleem: mijn geheugen. Ik heb hele middagen in de plaatselijke bibliotheek doorgebracht als mini-me. En ik zie die fantastische titels op Hebban en daarbuiten voorbij komen en ik kan onmogelijk met zekerheid zeggen of ik ze ooit zelf gelezen heb.

Ja, De vijf las ik graag. Dat weet ik zeker. De kameleon, geen twijfel over. Ik graaf in mijn geheugen… Arendsoog, hoewel dat meer een serie voor mijn broer was. Dat spookje, denk ik ineens. Ik weet de cover nog precies. Een half doorzichtig spookje met een ring met sleutels dansend op de kantelen van een torentje. Gevonden. Het spookje van Otfried Preussler. Die moet in mijn top 5.

Kruimeltje natuurlijk ook. Ik weet niet eens of ik het zelf heb gelezen, maar ik vergeet nooit de voorleeswedstrijd waar mijn klasgenootje Sandra eruit voorlas en wij met z’n allen aan haar lippen hingen. Kruimeltje van Chris van Ankoude is mijn tweede. 

Abeltje! Natuurlijk. Dat heb ik wél zelf gelezen. En heel vaak. Annie MG Schmidt. Wat een mooi lijstje wordt het al! Nummer 3! 

Dik Trom
, Pinkeltje, Pietje Bell… nee. Het boek zonder tekeningen moet er eigenlijk in. Er is geen boek waar ik meer lol mee heb gehad met mijn kinderen dan dat boek. Ik hoor die twee nog steeds schaterlachen. B.J. Novak vult plek 4. dus. Check vooral het filmpje op YouTube en je snapt het. 

Stiekem had ik al een plekje in mijn top 5 gereserveerd. Want kun je zo’n lijst maken zónder Lampje, als je dat hebt gelezen? Nee, natuurlijk niet. Lampje van Annet Schaap moet daar ook op. 
Vijf boeken. Ik ben blij met mijn lijstje. En ik ben inmiddels best benieuwd naar de Grote Vriendelijke 100! Op 24 november, net op tijd voor de laatste Sinterklaasinkopen wordt hij gepresenteerd. Bas en Jaap, bedankt voor dit inspirerende initiatief! 

Reacties op: De GV100

Het spookje - Otfried Preussler Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken