Blogpost: Rene Hoornweg

De Heldin in de Fantasy

Te lang en te vaak is de vrouw afgeschilderd als een 'dommertje', een zwak wezentje die de hulp van 'de prins op het witte paard' nodig heeft. Ik ben blij dames, en het spijt mij voor jullie heren, maar die tijd is voorbij; in mijn verhaal althans! De vrouw in mijn verhaal is sterk en zij  laat niet met zich sollen. De 'prins' gaat de kliko in en zijn witte  paard wordt in beslag genomen door de heldin. Als hij 'het vrouwtje' wil inpalmen of overmeesteren, omdat zijn hormonen opspelen (vanwege een niet nader te noemen lichaamsdeel waar hij spreekwoordelijk achterna loopt), dan laat mijn heldin de prins in de modder van het varkenskot bijten. Nee, mijn heldin is geen 'dom blondje' die alleen goed is in het zingen van braakneigingen veroorzakende countrysongs. Nee, zij zingt vette Gothic Metal. Ze is sterk, mooi, maar onbereikbaar voor de prins. Hij moet afdruipen in zijn afdruiprekje en met zijn staart (* je kunt hier ook wat anders lezen, be my guest) tussen zijn benen vertrekken. Loser!
De tijd van de heldin is daar en ze krijgt de hoofdrol in mijn verhaal, want aldus is besloten al voor ik de eerste letter op papier zette. We zien wat er komt van macho mannen die vrouwen als minderwaardig neerzetten. Het leidt tot oorlogsgodsdiensten, heksen verbrandingen en vervolgingen van mensen die er een andere of alternatieve levenswijze op nahouden. Het leidt tot 'godsdienstleraren' die prediken dat je in naam van je god jezelf moet opblazen en daarbij zoveel mogelijk mensen moet doden, het liefst in steden als Parijs of Jeruzalem. Maar die era is voorbij, althans in het verhaal wat ik schrijf.Dus: we gaan het anders doen, eh, ik ga het anders doen. Het idee van het verhaal rijpte als een eerste vruchtbeginsel, en daarna begon het te groeien, als een embryo in het vruchtwater van de baarmoeder. Maar, even niet te inhoudelijk.

Waar het bij mij om gaat is het verhaal vanuit een sterk geworteld idee te laten ontstaan, want de wereld waarover ik schrijf is nu eenmaal anders...

Lees verder op mijn site

Reacties op: De Heldin in de Fantasy

Gesponsorde boeken