Ingrid29111957 Auteur

Blogpost: Ingrid29111957

De laatste bladzijde is geschreven, en nu?

Ik schuif mijn stoel achteruit en klap mijn laptop dicht. Een diepe zucht komt uit mijn kurkdroge mond. Het is bijna niet te bevatten, maar mijn laatste regels zijn geschreven. Ik moet afscheid nemen van mijn personages. Mijn publiek moet ze nu weer tot leven brengen, maar hoe?

Allereerst heb ik natuurlijk wat proeflezers nodig, die mij feedback kunnen geven. Dat was helemaal geen probleem. Familie en vrienden wilden het graag lezen. Na hun feedback heb ik nog een aantal aanpassingen gedaan. Mijn allerbeste vrienden die een kei in de Nederlandse taal zijn, hebben regel voor regel gecontroleerd. Dank je wel allemaal voor jullie steun.

Maar nu komt het moeilijkste, een uitgever zoeken. Natuurlijk wil ik wel dat het publiek mijn boek gaat lezen.

Nou, ik kan je vertellen dat een boek schrijven eenvoudiger is dan een boek aan de man brengen. De meeste uitgevers ontvangen dagelijks tientallen manuscripten waar ze zich doorheen moeten worstelen. Sommige uitgevers hebben een stop gezet op het ontvangen van manuscripten. De moed zinkt in mijn schoenen. Ook wil ik geen maanden wachten op een goed of slecht bericht.

Dan misschien toch in eigen beheer uitgeven?

Ja is mijn antwoord!Natuurlijk heb ik daar hulp bij nodig. Ik google naar internetbedrijven die kunnen ondersteunen bij het drukken van mijn boek. Ook hier zie ik door de bomen het bos bijna niet en ga daarom op mijn gevoel af.

Het belangrijkste is natuurlijk het aanvragen van een ISBN nummer. Omdat ik niet afhankelijk wil zijn van andere uitgevers, kies ik ervoor om er zelf één aan te schaffen. Kosten € 120,00! Dat is het eerste stukje investering.

Als ik mijn ISBN nummer ontvangen heb, kan het drukken beginnen.

Ik maak een account aan op een site die veel goede informatie geeft en gelukkig ook nog in Jip en Janneke taal. Als dat gelukt is, kan ik een project aanmaken en mijn boek uploaden. Mijn partner is heel creatief en heeft de cover ontworpen. Beide bestanden kan ik eenvoudig uploaden in een pdf bestand, of toch niet? Ik krijg direct een foutmelding. Gelukkig mag ik mijn bestanden e-mailen en kosteloos worden de bestanden aangepast. Nu lukt het uploaden wel en mijn boek is gereed om te drukken. Uiteraard laat ik er eerst één drukken, want je weet maar nooit. Misschien staat er toch nog een foutje in!

Als ik mijn boek uit de brievenbus haal, is dat toch wel even een momentje. Jaren van schrijven, herschrijven, research, vallen en opstaan ligt nu in mijn handen. Apetrots leg ik mijn boek op tafel en kijk er naar ‘dit heb ik toch maar even geflikt!’

Mijn boek staat nu te koop op boekenbestellen.nl en in mijn account kan ik zien hoeveel ik verkoop en wat ik verdiend heb. Daarnaast wordt mijn boek aangemeld bij het Centraal Boekhuis en komt te staan op alle online boekenwinkels. Helaas wel tussen duizenden andere boeken en eigenlijk onvindbaar.

Daarom moet ik mijn boek promoten. Het begint bij Social Media. Ik maak een pagina aan op facebook en vraag iedereen mij te volgen. Ik gun mezelf een klein budget voor reclame en bereik een paar duizend facebook mensen. Echter, aan de verkoopcijfers merk ik niet veel. Naast alle vrienden, familie en bekenden is er één ‘niet bekende’ die een boek gekocht heeft. Geen grote aantallen dus! Het wordt tijd voor meer promotie. Ik maak een persbericht en ga op zoek naar e-mailadressen van kranten, radiostations, tijdschriften, boekenwinkels en boekbloggers. Na een aantal dagen ontvang ik bericht van  mustreadornot.com. Zij willen graag mijn boek lezen en recenseren. Als een dolle bestel ik een exemplaar, zodat het snel in hun bezit is. Daarna begint het wachten op een recensie.

Ook de lokale krant stuurt een positief bericht. Zij willen het persbericht in de krant plaatsen. Joepie, weer een stap in de goede richting.

Nu maar afwachten!

Wordt vervolgd….

Reacties op: De laatste bladzijde is geschreven, en nu?

Valse herinneringen - Ingrid de Graaff Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken