Blogpost: Doortje

De leukste week van het jaar

12-03-2018 door Doortje 13 reacties
Op 10 maart is de 83e Boekenweek van start gegaan. Een echte feestweek voor boekenliefhebbers. Bij een feestje mogen de cadeaus natuurlijk niet ontbreken. De boekhandels trakteren dit jaar op Gezien de feiten van Griet op de Beeck. Dit Boekenweekgeschenk ontvang je bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Ook de NS deelt uit. Met het Boekenweekgeschenk kun je namelijk gratis door heel Nederland reizen op zondag 18 maart.

Het thema van de Boekenweek is dit jaar natuur, met als motto ‘En toch is alles wat we doen natuur’ (Leo Vroman). Een schitterend thema! De natuur is een bron van schoonheid, rust en inspiratie. Mooie boeken zijn dat ook. Rond dit thema organiseren bibliotheken door het hele land interessante activiteiten. In mijn regio (Kennemerwaard) staan er onder andere lezingen, concerten en (stilte)wandelingen op het programma.

Naast het thema ben ik ook enthousiast over de keuze voor Griet op de Beeck als schrijver van het Boekenweekgeschenk. Al haar boeken weten mij te raken. De confrontaties die de personages met zichzelf aangaan op weg naar een waarachtiger leven zijn zeer herkenbaar. Gevoelens van angst, onzekerheid en hoop zijn dat ook. Daarnaast heb ik veel bewondering voor Griet als persoon. Dat zij de moed heeft gevonden om een loodzwaar geheim te openbaren is echt heel indrukwekkend.

53af35de63466d052795dd4f9f902437.jpg
In 2015 stond er voor mij bij toeval een ontmoeting met Op de Beeck op het programma. Ik was toen een van de kernjuryleden voor de NS Publieksprijs. Op het hoofdkantoor van de NS werden de zes genomineerde boeken bekendgemaakt. Kom hier dat ik u kus was een van deze titels. Ik kende het boek en de schrijfster nog niet. Toch ging ik netjes in de rij staan om mijn exemplaar te laten signeren.

Op dat moment was ik echter veel meer onder de indruk van Adriaan van Dis. Vooral zijn boeken over Zuid-Afrika vind ik prachtig. Van Dis was ook genomineerd en zat aan de tafel naast Griet te signeren. In keurige ‘dokterstrui’ en met vriendelijke doch serieuze blik leek hij als twee druppels water op mijn huisarts. Zijn uitstraling was in ieder geval overweldigend. Vol trots nam ik de gesigneerde boeken mee naar huis.

Het lezen van Kom hier dat ik u kus was een verpletterende ervaring. Op dit boek bracht ik dan ook mijn stem uit. De handtekening voorin het boek kreeg hierdoor extra betekenis. Toch voelde het ook een beetje als een gemiste kans. Ik had oog in oog gestaan met zo’n fantastische schrijfster, zonder dat ik mij daar op dat moment bewust van was. Had ik haar maar kunnen vertellen hoeveel indruk dit boek op mij zou maken.

Ook deze week staan er door het hele land signeersessies met de succesvolle schrijfster ingepland. Al denk ik dat de fans die op deze ontmoetingen afkomen, in tegenstelling tot ikzelf in 2015, de kans met beide handen zullen aangrijpen om hun enthousiasme over Op de Beeck’s oeuvre persoonlijk op de auteur over te brengen.

Ik wens iedereen een inspirerende Boekenweek toe! Welk boek heb jij gekocht? Ik heb dit jaar gekozen voor Wees onzichtbaar van Murat Isik .   

8e4bd15eab197e5158cefe3e26d7c793.jpg

Reacties op: De leukste week van het jaar

Gesponsorde boeken