Saskia Harkema Auteur

Blogpost: Saskia Harkema

De oorlogsmachine die mensen onzichtbaar maakt

De oorlogsmachine draait op volle toeren als het om Syrie gaat. Voor de zoveelste keer in meer dan 7 jaar zien we gruwelijke beelden van naar adem happende kinderen, mannen en vrouwen nadat zijĀ blootgesteld zijn aan chemische wapens. Er lijkt geen einde te komen aan de afzichtelijke oorlog die niets heel laat van het landschap en mensen uitroeit op een manier die ons naar adem doet happen. Hoe is het mogelijk dat er na WO II, na Rwanda een dictatoriaal regime de vrije hand heeft om haar eigen mensen zo af te slachten? Oorlog lijkt een eigen weg te gaan, waar de menselijke maat ver te zoeken is en mensen slechts pionnen zijn in een macaber schaakspel dat machthebbers voeren.
Rusland ontwikkelt afweergeschut om de Verenigde Staten voorbij te streven terwijl ze onderwijl hengelt naar miljarden orders van Turkije en Saoedi-Arabie. Ja, oorlog is een industrie waar heel veel geld in omgaat en mee is gemoeid en de belangen zijn groot in het schimmenspel dat gespeeld wordt op het wereldtoneel.
Ik moet denken aan Macbeth van Shakespeare dat ik als kind las toen ik op een Engelse school zat. De woorden van Macbeth zijn profetisch: "Life is but a walking shadow, a poor player that struts and frets his hour upon the stage and then is heard no more. It is like a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothin".
Woorden hebben als het om het conflict in het Midden-Oosten gaat hun betekenis verloren omdat ze ook gespeend zijn van enige menselijkheid. Leiders dagen elkaar uit in een steek- en woordenspel dat niet verhult dat het alleen maar macht gaat en territorium. En de mensen waar het om gaat? Waar blijven die in het bombardement aan oorlogsretoriek, dreigementen en provocaties? Hun stemmen gaan verloren in het geweld dat ook de media over ons uitstort om ons klaar te maken, voor wat eigenlijk? Ja, wie zal het zeggen. Mijn hart gaat uit naar Syrische mensen. Mijn hoop is dat zij niet weer pion worden in een machtspel dat hen zal reduceren tot de onvermijdelijke prijs van oorlog.

Reacties op: De oorlogsmachine die mensen onzichtbaar maakt

Gesponsorde boeken