Karin Kallenberg Auteur

Blogpost: Karin Kallenberg

De orde

We schrijven een boek over een sekte die zich vestigt op een boerderij op een afgelegen plek. Vader staat aan het hoofd, ze vormen een grote familie en willen zelfvoorzienend zijn. Lang niet alles kan het daglicht daar verdragen. Vrijheidsberoving, indoctrinatie, wrede (lijf)straffen, misbruik. Een week voordat ons boek verschijnt horen we over Ruinerwold. Een boerderij op een afgelegen plek. Vader aan het hoofd van een grote familie, zelfvoorzienend, vrijheidsberoving, indoctrinatie, straffen, misbruik. 

Het is griezelig gewoon hoezeer fictie en de werkelijkheid soms bij elkaar liggen. 

Ook de ontwikkelingen op het gebied van gentherapie en medicijnen hebben een raakvlak met de inhoud van De orde. Dimitri, coauteur, heeft zelf een spierziekte. Het is nu spannend, want de stamceltherapie gaat met rasse schreden vooruit en de komende tijd zal leren of er een behandeling komt. Voor de ernstige spierziekte SMA is onlangs al het medicijn Zolgensma op de markt gekomen, kosten per injectie: 1,9 miljoen euro.  

Het eveneens peperdure middel Spinraza wordt vooralsnog door loting verstrekt en dat is voor mensen voor wie dit een laatste strohalm is, moeilijk te accepteren. Sommige ouders zijn zo wanhopig dat ze zelf geld gaan inzamelen, bijvoorbeeld via crowdfunding. Jeroen, een van de hoofdpersonen uit De orde heeft hier iets anders op gevonden. 

De bijzondere religie die De orde praktiseert schuurt ook tegen de werkelijkheid. Ik woon in Rome en word regelmatig door mijn Italiaanse kennissen geconfronteerd met een bepaalde passie, maar hoe dat precies in zijn werk gaat, ga ik hier niet verklappen. Wel dat dit ook een rol speelt in het boek. 

In het geval van Ruinerwold is er sprake van een soort happy end. De bewoners gaan gelukkig niet tot in lengte van dagen in deze vreselijke situatie zitten. Geldt dat voor de personages van De orde ook? 

De orde. Fictie. Maar gebaseerd op feiten.

Lees verder op mijn site

Reacties op: De orde

De orde - Dimitri van Hove Karin Kallenberg Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken