Blogpost: Anne

De Schoonheidssalon - Melba Escobar

De Schoonheidssalon - Melba Escobar 
ISBN 9789025451363
uitgeverij Atlas Contact

a02e48401b9439bb160e1e04134bf6a0.png


Hoe mooi is het als er één dag voor de herfstvakantie een envelop van Atlas Contact op de mat valt. In de envelop een te recenseren exemplaar van De Schoonheidssalon.

In de vooraankondiging werd ik getriggerd door de suggestie dat het om een thrillerachtige roman zou gaan waarin de hoofdpersoon, werkzaam als schoonheidsspecialiste, meer lijkt te horen dan goed voor haar is. Hoe vaak komen wij zelf op dit soort plekken waar de kapper, de fysiotherapeut, de taxichauffeur etc… veel verhalen aan moeten horen, daar weer op reageren… en wat gebeurt er verder mee…

In deze spannende misdaadroman van de Colombiaanse schrijfster Melba Escobar verhuist Karen Valdés van Cartagena naar Bogotá. Ze laat haar jonge zoontje bij haar moeder achter en gaat op zoek naar goed betaald werk. Dit vindt ze bij De Schoonheidssalon in de exclusieve wijk Zona Rosa.  
 
Daar blijkt ze niet alleen goed te zijn in haar werk, maar ook in het vertrouwen winnen van haar klanten. Zo krijgt ze onbedoeld en ongewild verhalen te horen over zaken die haar eigenlijk niet aangaan, verhalen die met elkaar verweven raken. “Wat in de behandelkamer wordt opgebiecht, komt nooit naar buiten. Een schoonheidsspecialiste heeft net zo’n geheimhoudingsplicht als een therapeut of een biechtvader.”

Karen ontmoet veel vooraanstaande vrouwen zoals, een psychoanalytica, een senatorsvrouw, een beroemde televisiepresentatrice, maar ook de moeder die rouwt om de dood van haar dochter Sabrina, een meisje dat kort voor haar dood zelf een bezoek aan Karen had gebracht voor een speciale behandeling voor een speciale gelegenheid. Heeft Sabrina iets verteld aan Karen?

In de eerste hoofdstukken worden eigenlijk alle hoofdpersonen middels gebeurtenissen uit hun leven aan de lezer voorgesteld. Uit de verhalen leer je de mensen gedeeltelijk kennen en ga je de verbanden leggen. Soms is er een Ik-figuur aan het woord, dit is meestal Claire, de psychotherapeute, die zeer geïnteresseerd is in Karen en die andersom ook door Karen vertrouwd wordt als een moederfiguur.  In haar uiteenzettingen lees je haar groeiende belangstelling voor Karen terug. Zij geeft ook aan dat ze gemerkt heeft dat er ergens in Karens leven iets gebeurd is waardoor er dingen gingen veranderen. “In één dag was er genoeg gebeurd voor een heel leven…”

De tijdspanne van het boek zou je als een jaar kunnen zien als je rekent vanaf Karens vertrek uit Cartagena, maar goed beschouwd speelt het hele verhaal zich af in een periode van ongeveer 4 maanden. In die periode zie je hoe een mooie, levenslustige jonge vrouw vol dromen en plannen door de omstandigheden verandert en steeds verder van zichzelf af komt te staan. Een boeiend proces, er is niet zo heel veel nodig om te maken of iemand linksaf of rechtsaf slaat op zijn levenspad.

Terugblikken aan het eind van het boek laten zien dat ook meerdere hoofdpersonen het web van verhalen hebben ontrafeld, maar wie heeft het bij het juiste eind?  Uiteindelijk blijkt de waarheid in handen te zijn van de mensen met geld en macht.  Karens droom om geld te verdienen en ervoor te zorgen dat haar zoontje bij haar kan komen wonen, wordt eerst verstoord door iemand met een foute kijk op vrouwen zoals Karen en spat vervolgens ruw uiteen omdat ze kennis, die ze beter niet had kunnen hebben, deelt met anderen.

Na lezing van dit boek zou je willen dat er ooit een vervolg komt omdat je hebt leren houden van de lieve, empathische schoonheidsspecialiste, wie je het zo gunt dat het goed met haar gaat en dat ze met haar zoontje herenigd wordt. En dat er gerechtigheid volgt, straf voor degenen die in een corrupte maatschappij gevrijwaard blijven van vervolging omdat ze nu eenmaal het geld en de macht hebben om de schuld in de schoenen van een ander kunnen schuiven.

Ik vond De Schoonheidssalon een beklemmend en gelijk ook mooi boek met een zeer sympathieke hoofdpersoon, iemand die je voortdurend zou willen waarschuwen tegen alle gevaren, iemand die je het liefst wil troosten en waarvan je hoopt dat ze toch weer van zichzelf en het leven zal gaan houden.

Reacties op: De Schoonheidssalon - Melba Escobar

Gesponsorde boeken