Bronja Hoffschlag Auteur

Blogpost: Bronja Hoffschlag

'De Skinner Methode' - Sneak Preview 2

Nog even en het aftellen kan beginnen. Momenteel zit ik in de laatste fase van de zesde en laatste herschrijfronde, met nog een week of twee te gaan, voordat het manuscript van ‘De Skinner Methode’ naar de eindredactie gaat. Ruim vier maanden aan extra research, anderhalf jaar schrijven en bijna een half jaar herschrijven is er in gaan zitten.

Toen ik ‘De Dode Kamer’ schreef was ik gewoon iemand die graag schreef en als resultaat daarvan een lade en een plank vol schrijfsels had. Er was geen druk, geen verwachting, geen lat. Er was alleen mijn balpen en ik en een verhaal, waarmee ik na vijftien jaar van experimenteren en leren mijn richting, mijn genre en mijn eigen stem had gevonden. Ik herinner me nog goed het moment, waarop ik me realiseerde dat ‘DDK’ echt een boek was en niet langer een enorme stapel uitgeprinte blaadjes op mijn plank. Het moment waarop je beseft dat jouw verhaal en jouw personages hun weg gaan vinden naar lezers. De eerste keren: de eerste recensie, het eerste interview, de eerste fotoshoot, de eerste wildvreemde die met je op de foto wil of een krabbel in zijn/haar boek, de eerste keer dat iemand je benaderd voor een samenwerking. En de eerste haatmail en een telefoonstalker. Dat was minder, maar de deleteknop en je telefoon uitzetten doen wonderen. 

De laatste twee jaar zijn een achtbaan geweest met een bijna voltijdbaan en alle onverwachte nevenactiviteiten die ‘DDK’ met zich meebracht. Afgelopen januari gingen we tussendoor ook nog even bijna in vlammen op, toen iemand de kelder onder het pand onder ons huis in brand stak en we dankzij één van onze hondjes nog net aan een koolmonoxidevergiftiging ontsnapten.
Als ik erop terugkijk ben ik stiekem eigenlijk wel trots dat ik ‘maar’ twee maanden uit ben gelopen op mijn oorspronkelijke planning. Ik heb superlieve reacties van lezers gekregen, die zich allemaal erg begripvol tonen en vooral uitkijken naar ‘De Skinner Methode’. Ik geniet van opmerkingen als: ‘Precies op tijd voor de vakantie. Hij mag mee naar Mexico.’ Mensen die naar aanleiding van de eerste sneak preview proberen te raden wie de verteller is. Zelfs de enkeling die knorrig reageert op het uitstel, koester ik, omdat het alleen maar betekent dat die persoon uitkijkt naar ‘DSM’. 

Nu ik de laatste puntjes op de i aan het zetten ben en alles voor de zoveelste keer teruglees, voelt het zoals met ‘DDK’ en met ‘Snuff’. Een verhaal waar ik voor honderd procent achter kan staan, met personages van wie ik ben gaan houden en die ik – grotendeels – voor deel drie nog even bij me mag houden. 

Klik hier voor sneak preview #2: http://bronjahoffschlag.nl/Resources/De-Skinner-Methode-F9-II-I-00-2A.pdf


Lees verder op mijn site

Reacties op: 'De Skinner Methode' - Sneak Preview 2

Gesponsorde boeken