VictorDLV Hebban Recensent

Blogpost: VictorDLV

'De Surprise' 28 mei in première: Nederlands meest originele fantasyschrijver Belcampo verfilmd door Oscarwinnaar

Ik heb nou toch een leuk nieuwtje! De ideale Dahlia, een echt Belcampoverhaal vol drama, liefde en een daverend einde, is verfilmd. En dat nog wel door Mike van Diem die met Bordewijks Karakter een Oscar won. Hoofdrolspelers zijn Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbruggen. Ook niet de minsten. De première is begin mei. Het is te hopen dat dit tot hernieuwde aandacht voor Belcampo’s werk leidt: de kracht van zijn magische verhalen is nog lang niet uitgewerkt.

De ideale Dahlia heeft veel van de elementen die het een genoegen maken Belcampo te lezen. Het verhaal begint vrij normaal – levensmoede miljonair wil er een eind aan maken – maar wordt zich steeds surrealistischer als de miljonair een contract sluit met een organisatie die hem voor geld een verrassend einde zal bezorgen. Bij het uitzoeken van de grafkist ontmoet de hoofdpersoon een vrouw – let nu op, want dit is héél erg Belcampo – een vrouw dus, en een stormachtige liefdesrelatie ontwikkelt zich. Terwijl de dood op hen loert, beleven ze hartstochtelijke uren en ontdekken ze de zin van het leven. (Belcampo was, politiek heel incorrect, behept met een onverwoestbaar optimisme.)

Wie was deze onconventionele zwerver-intellectueel (typering van zijn dochter Maartje) eigenlijk? Zijn verzameld werk (‘De wereld van Belcampo’ – aanrader) opent met een foto van Philip Mechanicus: de schrijver op circa zestigjarige leeftijd. Krachtige kop, felle ogen en smalle lippen. Eerder een kapitein op een Fries Skûtsje of een kunstschilder. Notaris worden zoals zijn vader en broer leek de avontuurlijke Herman Schönfeld Wichers (Belcampo was een pseudoniem) dan ook helemaal niets. Hij vluchtte na zijn rechtenstudie in zwerftochten door Europa. Typerend is dat hij zich in leven hield door voor geld mensen te tekenen. Arts zou Herman worden, en inderdaad, na zowat tien jaar sappelen haalde hij zijn bul. Zijn vrouw kon niet aarden in het landelijke Bathmen waar hij een huisartsen post wist te bemachtigen, dus de vindingrijke Schönfeld versierde een positie als studentenarts in Groningen. Daar bevriendden ze en ander stel halve buitenstaanders, het echtpaar Hermans – ja inderdaad, de roemruchte scheldkanonnier en zijn vrouw.

Ondertussen bleven de kleurrijke, magische, ondeugende verhalen maar komen. Belcampo neemt daarmee in de Nederlandse literatuur een aparte plaats in. “Ik behoor tot geen enkele stroming, ik ben zélf een stroming", aldus Schönfeld Wichers in het enige interview dat deze afstandelijke en individualistische auteur ooit gegeven heeft. Tegenwoordig zouden we hem fantasyschrijver noemen, of de Nederlandse Calvino of Murakami. E.T.A. Hoffmann was zijn voorbeeld. Zelf herken ik Philip K. Dick en A.E. van Vogt in de magische en dreigende werelden die Belcampo schept. Ons nietige landje mag trots zijn op deze vrijbuiter met zijn in elk opzicht fantastische oeuvre! http://www.imdb.com/title/tt3409440/

Reacties op: 'De Surprise' 28 mei in première: Nederlands meest originele fantasyschrijver Belcampo verfilmd door Oscarwinnaar

Gesponsorde boeken