Blogpost: Fantasylover

De vijf w's voor J.R.R. Tokien

Bij de vijf w's aan een fantasy- of sciencefictionauteur mag J.R.R. Tolkien natuurlijk niet ontbreken! Ik weet dat hij al lang geleden overleden is maar we hebben het hier over fantasy dus des te toepasselijker om vragen te stellen aan een geest, niet waar?

Tolkien is voor mij de reden dat ik fantasy boeken ben gaan lezen en tot nu toe heb ik nog geen enkele schrijver gevonden die hem weet te overtreffen. Zijn schrijfstijl grijpt je aan en sleept je mee het boek in. Nu denk je: tja, dat effect hebben wel meer schrijvers... En inderdaad dat klopt maar Tolkien krijgt iets speciaals voor elkaar. Zodra je een van zijn boeken uit hebt leg je het (met groot verdriet omdat het alweer afgelopen is) neer maar de verhalen blijven rondspoken in je hoofd. Je gaat de films kijken, andere boeken lezen, alle Wikipedia pagina's langs, luistert de muziek van Howard Shore, moet een traantje wegpinken na het zien van The Hobbit: The Battle of the Five Armies, koopt allerlei Tolkien-related dingen, etc. etc. Oké, het kan zijn dat dat alleen bij mij het geval is maar ik verzeker je dat Tolkiens boeken een van de besten zijn die je ooit hebt gelezen. En nog een tip: mocht je het kunnen, lees ze dan zeker in het Engels. Een vertaalde versie is namelijk maar een slap aftreksel van de werkelijke versie. Daarom zijn de termen bij de vijf w's ook origineel en dus in het Engels. Enjoy!

Wie is voor jou de beste fantasyschrijver? Of op één na beste natuurlijk...

Wat vind jij van de verfilmingen van The Hobbit en The Lord of the Rings? Is het Peter Jackson gelukt om de boeken goed te vertalen naar een film? Of deel je dezelfde mening als Cristopher Tolkien (dat ze de boeken niet eren en het actiefilms zijn voor 15 tot 25 jarigen)?

Waar zou je liever willen wonen: hier op onze Aarde of in Middle-Earth?

Wanneer is het idee voor Middle-Earth ontstaan? Ben je op eens gaan schrijven of had je al fantasieën over een 'andere wereld' sinds je een kind was?

Waarom heb je, helaas helaas, het Sindarin en Quenya nooit voltooid?


Hopelijk heb je in de hemel een paar minuutjes vrij om deze vragen te beantwoorden, ik wacht het af!

Reacties op: De vijf w's voor J.R.R. Tokien

Gesponsorde boeken