Blogpost: Jan Haas

De vrienden van Hebban; een reanimatie ingezet door Tau

30-08-2019 door Jan Haas 3 reacties
Als ik voor een maand naar een onbewoond eiland zou gaan en ik mocht maar één boek meenemen, dan nam ik dit boek mee:
De verhalen van Jorge Luis Borges. Nooit wat van Borges gelezen, maar dankzij Hebban (in het bijzonder door de recensies van Nico van de Sijde) weet ik bijna zeker dat ik dit fantastisch zal vinden.

Naar dit boek kijk ik enorm uit:
Er is een nieuw boek van Frank Westerman aangekondigd:De wereld volgens Darp. Ik kijk uit naar alle boeken van deze schrijver.  Frank Westerman heeft gedaan waar ik van droomde: journalist worden en boeken schrijven.

Het slechtste boek dat ik ooit las is:
Dat zijn er twee: VSV van Leon de Winter en De kinderwet van Ian McEwan.Ik durf dat zo te poneren omdat ik beide schrijvers fantastisch vind en niet kan begrijpen dat ze in staat zijn zulke slechte boeken te schrijven. Slecht is hier natuurlijk een absoluut subjectieve uitspraak.

Voor mij is het beste boek aller tijden:
De toverberg van Thomas Mann. Ik las het voor mijn lijst Duits toen ik 18 was. Veel boeken zijn belangrijk of bepalend die je rond die leeftijd leest. Vreemd genoeg hoef je ze dan ook niet helemaal te begrijpen om ze verschrikkelijk goed te vinden, je bent immers pas 18 en hebt nog maar weinig (levens-)ervaring. Althans ik toen wel. Later herlees je die boeken en begrijp je jezelf beter, waarom je het mooi of goed vond. En echt goede boeken blijven dan bij een tweede lezing overeind.   

Mijn boekenkast is ingedeeld op:
Fictie en non-fictie. Dus meestal vind ik het boek wel terug wat ik zoek, soms niet op dezelfde dag. 

Mijn eerste baan in het boekenvak was: 
Direct na de HAVO ging ik in 1988 werken bij de Rotterdamsche Schoolboekhandel (RSB). Ik klom op in een fantastisch leuke organisatie van jongste bediende tot lid van het managementteam. De RSB had een groothandelsfunctie voor educatieve boeken. Schakel tussen uitgevers en boekhandelaren in Nederland en België. Ik zwaaide daar de scepter over. Heel  veel boekhandels bezocht in die jaren en werd er nog voor betaald ook! Heb toen ook nog op zaterdag bij de Vlaardingse boekhandel Den Draak gewerkt, om te leren hoe het er in de boekhandel aan toe ging. Ik had immers totaal geen beroepsopleiding. In 2007 werd de RSB overgenomen door Van Dijks boekhuis in Kampen, daar heb ik nog zo’n 1,5 jaar voor gewerkt. In 2010 startte ik een logistiek bedrijf samen met een oud collega van RSB. Onze grootste klant was Studieboeken.com een leverancier van studieboeken aan studentenverenigingen in Nederland. In 2014 stopten we met dat bedrijf. Nu werk ik nog wel in de logistiek, maar helaas niet meer in de boeken. Mijn hart ligt daar wel.

Ik zou de volgende auteur weleens willen ontmoeten:
Frank Westerman. Om te zeggen dat ik hem bewonder en over zijn boeken en de kunst van het schrijven van een reportage te praten. Het lijkt me bovendien een prettig mens. 

Zo ziet mijn ideale leesdag eruit:
Uurtje sportschool en daarna gewoon de hele dag lezen, liefst buiten in de tuin bij een aangename temperatuur. 

Zo zorg ik ervoor dat lezen leuk blijft:
Voor zover ik weet gaat dat vanzelf, ik heb me daar nog nooit druk over hoeven maken.  

Reacties op: De vrienden van Hebban; een reanimatie ingezet door Tau

Gesponsorde boeken