Blogpost: Bellefleur

De wereld op zijn kop

d5dde86f9dfec429cfdaf5db7084e8e2.jpgAfgelopen woensdag kwam Manon Kroek, een boeken vriendin uit Baarlo. Zij nam onderandere negtenien minuten van Jodi Picult mee.
Ik had al meer boeken van haar hand gelezen. Waaronder de verhalenvertelster en een goede moeder. Ik ben vrijdag begonnen met lezen en heb hem vanmorgen uitgelezen. Zoals veel boeken van haar hand is de verhaallijn heel goed te volgen. Ondanks dat er een aantal tijdssprongen in zitten. De letters die gekozen zijn zijn heel goed te lezen waardoor het ook vlot leest.


Het onderwerp is pijnlijk. Kan Pesten er toe lijden dat een tiener om zich heen schiet en meerdere jongeren en leraren dood, verwond, traumatiseert?
Duidelijk is wel dat hier geen dader en slachtoffer is. Maar beide zijn slachtoffer.
Ook ga je je afvragen wat Pesten allemaal voor invloed heeft. Heb je gepest, ben je gepest, ben je een meeloper geweest? Alles heeft invloed. En niet alleen de opvoeding en je karaktertrekken maken dat je zo een daad doet. Er is meer aan de hand.

Schietpartijen en geweldsincidenten met dodelijke afloop komen op scholen in Nederland nauwelijks voor. Een overzicht:
December 1999 - Een docent en vier leerlingen raken gewond als de 17-jarige Ali D. zijn pistool leegschiet op Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel. Het is de eerste schietpartij op een school in Nederland. De scholier had het gemunt op een leeftijdsgenoot die met zijn zusje naar Turkije was geweest en zo de naam van zijn familie had besmet.
Januari 2004 - De 16-jarige Murat D. schiet een conrector dood in de kantine van het Haagse Terra College. De scholier was boos omdat hem een schorsing boven het hoofd hing
December 2006 - Een man wandelt met een vleesmes een basisschool binnen in Hoogerheide. Daar steekt dader Julien C. een 8-jarige leerling neer. De jongen overleeft de steekpartij niet.
April 2007 - De 16-jarige Gerd Nan van Wijk wordt voor het schoolgebouw in Alkmaar in elkaar geslagen. De tiener krijgt klappen tegen het hoofd en sterft. De 17-jarige dader wordt opgepakt.
Oktober 2007 - Bij het Technisch College in Amsterdam steekt de 14-jarige Hüseyin P. een 16-jarige klasgenoot dood. Volgens omstanders hadden de jongens ruzie om een pen.
Maart 2009 - Een overblijfkracht (69) wordt doodgestoken op het schoolplein van drie basisscholen in Amsterdam-Zuid. Dat gebeurt tijdens de middagpauze.
April 2010 - In het educatief centrum De Reggehof in Goor wordt een 46-jarige Irakese inburgeraar neergestoken door een medecursist (23) uit Somalië. De Irakees overlijdt later aan zijn verwondingen.

Gelukkig zijn het bij ons insidenten. Ondanks dat het wel heel veel invloed heeft. De tieners/jongeren schieten niet om zich heen maar benemen zich wel van het leven. En ook dat is schokkend.

Reacties op: De wereld op zijn kop

Gesponsorde boeken