Antoon van Aken Auteur

Blogpost: Antoon van Aken

De zesde keizer

Onlangs verscheen de tweede herziene druk van mijn historische roman 'De zesde keizer '. De eerste versie  schreef ik in 1994. Jarenlang gooide ik alles wat ik opschreef, soms niet veel meer dan een aanzet, in een doos. Vanaf 2016 ben ik bezig om delen daaruit geschikt te maken voor publicatie. 
De eerste druk van 'De zesde keizer' verscheen in het najaar van 2017. Nero was de vijfde keizer van het Romeinse Rijk. Wat mij aan het wonderlijke verhaal van zijn regering vooral intrigeerde was zijn abrupte val. Na meer dan dertien jaar aan de macht, leek hij, ondanks zijn onberekenbare karakter en extravagante uitgaven, de touwtjes strak in handen te hebben. Een opstand in Gallië, in de lente van het jaar 68, werd moeiteloos neergeslagen. Toch ging het daarna binnen enkele weken volledig mis. Vooral het optreden van de legioenen in Germania Superior wekte verbazing. Wat bezielde het op dat moment best gedisciplineerde leger ter wereld om zich zo recalcitrant te gedragen?
Op basis van uitgebreide studie van de belangrijkste bronnen, Tacitus, Suetonius, Cassius Dio en Plutarchus heb ik geprobeerd de gebeurtenissen uit die cruciale weken zo nauwgezet mogelijk te reconstrueren en het merkwaardige gedrag van de legioenen te verklaren. Ondanks de absolute macht waarover Romeinse keizers vanaf Augustus beschikten, was hun positie buitengewoon kwetsbaar. Intriges en achterbaks gekonkel tierden welig aan het hof en het vereiste een levensgevaarlijke acrobatiek om op dat slappe koord  overeind te blijven. Nero's twee voorgangers slaagden daar niet in: Caligula werd vermoord en Claudius vergiftigd. Hoe Nero precies zijn  hand overspeelde, blijft echter een raadsel. 'De zesde keizer' biedt een onthullend inkijkje in de structuren van de macht en de machinaties eromheen.      

Lees verder op mijn site

Reacties op: De zesde keizer

De zesde keizer - Antoon van Aken Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken