Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Yvonne Sonke auteur Auteur

Blogpost: Yvonne Sonke auteur

Debuteren tijdens een pandemie

Mijn debuut WODKA & RANJA schreef ik in 8-9 maanden, een boek gebaseerd op herinneringen uit mijn vroege jeugdjaren (aangevuld met fictie). De eerste uitgever die ik benaderde accepteerde mijn manuscript binnen twee weken. Wel was er nog een stevige redactie nodig, wat ik alleen maar kon toejuichen. Uiteindelijk duurde het twee jaar vanaf de eerste woorden op mijn laptop, naar de dag van lancering.Twee jaar geleden, een jaar geleden zelfs, wist niemand in welke sub-realistische omgeving we nu zouden leven. Ergens tijdens de laatste redactieronde van mijn debuut begon de Corona-pandemie. Gaandeweg bleek een lancering op locatie niet mogelijk en sprak, nou ja … mailde, ik met de uitgever over een boeklancering online. Niet waar ik aan dacht toen ik wist dat een uitgever bereid was dit boek uit te geven, maar een lancering online heeft ook zijn voordelen. Je neemt een filmpje op, plaatst het op YouTube en daarna deel je het met de hele wereld. Helaas gooide mijn eigen gezondheid roet in het eten, een kink in de kabel of hoe je het ook maar wilt noemen. Een week voor de lancering werd ik acuut opgenomen in het ziekenhuis. Geen Covid, wel erg ziek. We zouden in die week een video opnemen in de vorm van een interview tussen de uitgeefster en mij. Gelukkig maakt de uitgever voor (bijna) elk boek ook een prachtige trailer. Op de avond van lancering werd de video online gezet en kregen we de eerste enthousiaste reacties binnen. De verkoop kon starten. Dachten we. Het was net de week voor Sinterklaas en PostNL had een enorme achterstand opgelopen. Hierdoor was mijn debuut pas een week later verkrijgbaar. Ondertussen lag ik nog steeds in het ziekenhuis, werd net voor een gepland ontslag positief getest op Covid (besmet geraakt in het ziekenhuis) en moest ik een week in isolatie op de Covid-afdeling. Gelukkig niet benauwd, maar wel andere klachten die in combinatie met de opnamediagnose toch zorgde voor een ziekenhuisopname van drie weken.
Toen ik eindelijk naar huis mocht en de verkoop net een paar dagen op gang was, volgde de tweede lockdown. Manlief had op 4 locaties in onze woonplaats een aantal boeken in consignatie laten leggen. In die vier dagen voor de lockdown waren er een paar exemplaren verkocht, daarna gebeurde de meeste verkopen online. Sinds enkele weken zijn de boekhandels weer open. Eerst op afspraak, nu weer volledig. Doordat WODKA & RANJA via een relatief kleiner uitgever op de markt is gebracht, is mijn boek voornamelijk op bestelling verkrijgbaar, online of via een lokale boekhandel.
Ondanks de moeizame start is de eerst oplage vrijwel uitverkocht. De laatste twee weken trekt de verkoop zelfs weer iets aan en heb ik een aantal bestellingen mogen ontvangen voor een gesigneerd exemplaar, waarbij de lezer ook een ‘bladwijzerkettinkje’ ontvangt.Ook al ging de lancering en de start van de verkoop WODKA & RANJA totaal anders dan gehoopt en gepland, ik kijk terug op een mooi en bijzonder half jaar. Dit komt voornamelijk door de enthousiaste, fijne reacties van lezers op mijn debuut, die met name hier op Hebban gedeeld worden (https://www.hebban.nl/boek/wodka-ranja-yvonne-sonke). Het heeft mij veel positieve energie gebracht en zorgde voor een lijntje met de buitenwereld. Ik ben benieuwd wat het komende half jaar brengt, hopend dat WODKA & RANJA op meer plekken en door meer lezers ontdekt gaat worden. Want dat is wat een auteur het liefste wil: dat haar/zijn boek gelezen wordt. En voor WODKA & RANJA geldt daarnaast: hoe meer boeken er verkocht worden, hoe meer ik kan doneren aan ‘Het Vergeten Kind’.


ac1eef1018a75c69bab76e2d2de92c0a.jpg

Reacties op: Debuteren tijdens een pandemie

Wodka & ranja - Yvonne Sonke Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners