Blogpost: Roosje de Vries

Dit is een aansporing: werp eens een blik in dit boek: Carel Helder, C.V.

Carel Helder, C.V, repotages, korte verhalen, gedichten, interviews, e.v.m, 2015 (uitgeverij afdh)

Prachtig uitgevoerd boek met stukken van Carel Helder, die zo prachtig schrijft of het nu gaat over een ijzervlechter of een ritueel slachter in een schapenabatoir. Ik had niet gedacht dat ik daarover zou willen lezen, maar Helder brengt het op een onnadrukkelijke en toch ook weer zeer nadrukkelijke wijze. Prachtig boek, prachtige stukken en gedichten. Meer dan lezenswaard.

Dit jaar komt er ook een schaatsboek van zijn hand uit. Daar ben ik toch ook benieuwd naar. Ik ben niet zo’n sportkijker, maar schaatsen is top!

Ik doe lekker lui en citeer afdh:

http://www.afdh.nl/boeken/cv.aspx C.V. is een rijke verzameling teksten uit het schrijversleven van Carel Helder. Korte verhalen, gedichten, interviews, reportages. Citaat uit een verhaal over pokeren: ‘Al snel nam dat pokeren bezit van me. Een film waarin gepokerd werd, vond ik een goede film, en nóg, eerlijk gezegd. Vaak dacht ik zelfs in kaarten, bijna dertig jaar later zie ik een straight flush nog steeds voor me, van ruiten, langzaam schuif ik de kaarten achter elkaar vandaan, eerst de tien, dan de aas en zo verder - we speelden het spel met de vijf kaarten - en hoor ik het geroezemoes van de toekijkende mannen achter me die zich niet konden beheersen.’ Carel Helder maakt interviews die lezen alsof je bij het gesprek aan de bar zit. Hier een fragment uit een vraaggesprek met Martin Ros: ‘Liefde lukt nooit: ja dat weet ik nu wel. KgkgkggKGGHAHAHAAHAA! De gelukkige eenzaamheid. Daar hebben veel renners over gepraat, hè? Bobet. Bobet, die drie keer de Tour won. God, wat was dat ook een groot coureur. Ja ja, meneer. De gelukkige eenzaamheid. Dat is waar het allemaal om gaat.’ Uit een reportage over een detectivebureau: ‘Mevrouw V. glimlachte dankbaar. Het ligt misschien een beetje te veel voor de hand om te schrijven dat ze mooie maar droevige ogen had, maar die had ze wel.’

Wie is Carel Helder?
 
Carel Helder is een van de meest veelzijdige mensen die wij kennen. Hij schrijft voor de Volkskrant, het VARA-magazine en tal van andere bladen, hij houdt de korteverhalenwebsite www.torpedomagazine.nl in de lucht, hij is vrachtwagenchauffeur en bezit het diploma Oefenmeester I van de KNVB. Sinds enkele jaren is Carel Helder ook theaterproducent en de bevlogen baas van Nederlands kleinste theater, het Torpedo Theater te Amsterdam. Helder schrijft Noord-Nederlands helder. Compromisloos en droog, wijs en geestig. Hij beschouwt dit boek als het allerlaatste want hij wil stoppen met schrijven. C.V. is een bundeling van zijn beste werk. Barbara van Beukering , destijds chef van Volkskrantmagazine, noemde hem ‘de ideale freelancer’.

Reacties op: Dit is een aansporing: werp eens een blik in dit boek: Carel Helder, C.V.

Gesponsorde boeken