Blogpost: Roosje de Vries

Dit las ik in juni '18 (o.a.)

Atwoord, Maragaret, Het verhaal van de dienstmaagd. Dit is een buddyread met Nathalie, dus zeg ik er nog niets over. Later veel meer.

Daoud, Kamel, Zabor. Tweede boek van Daoud. Ik ben er erg van onder de indruk; het gaat over taal, de betoverende en bezwerende werking, ook letterlijk, van taal. Wauw, zo prachtig! Vorige maand las ik van deze Algerijnse auteur: Moussa of de dood van een Arabier. Onlangs schreef ik een bespreking hiervan.

Fitzgerald, Penelope, De boekhandel - filmeditie; onvolprezen Fitzgerald; ik kan haar niet genoeg prijzen. Ik schreef een stukje over het verschil tussen boek en film.

Graaf, Maarten van der, Wormen en engelen; eentje van de Hebban-debuutprijs-nominés. Mag ik ook niets van zeggen. Heerma van Vos,

Daan, Noem het liefde. Volledig afgebrand door Arjan Peters in de Volkskrant; volkomen ten onrechte. Uitstekende roman, goed geschreven, goed van thematiek.

Jozef, Patricia, Glorie. Sorry, Hebban-debuutprijs-nominé...

Kehlmann, Daniel, Tijl; zeer vermakelijk, uitstekend geschreven, wisselende perspectieven, humoristisch en wat absurdistische trekjes.

Mathijsen, Marita, De waarde van het woord. Hoorcollege op cd over de Romantiek in Nederland in de 19e en begin 20e eeuw. Letterkunde. Uitstekend en van harte aanbevolen.

Reps, Oliver, De dag die nooit komt. Prima debuut. Een bespreking nav leesclub op Hebban.

Tellegen, Toon, Het wezen van de olifant. Tellegen ten voeten uit: filosofisch, taoïstisch bijna.

Walpole, Hugh, De verborgen stad; een heerlijke verrassing, gaat over Engelsen in St. Petersburg ten tijde van de revolutie in 1917. Uitstekend geschreven. Weinig bekend auteur nog, vermoed ik, Walpole. Al het tweede boek in korte tijd over dit onderwerp; ook Fitzgeralds Het begin van de lente, alleen speelt dat in Moskou. Roman uit 1919. Van harte aanbevolen.

Dafoe, Robinson Crusoe; een verkorte uitgave; een heerlijk overzicht van de Verlichtingsmens.

Buruma, Ian, Tokio mon amour. Ik ga er zo een stukje over schrijven. Over Japan natuurlijk en de jaren die hij er heeft doorgebracht. Een land van tegenstellingen; een land dat je niet kunt kennen. Ook uitstekend voor Murakami-lezers. Je krijgt wat meer inzicht in de samenleving, zonder die te kunnen vatten natuurlijk.

Watson, Brad, Juffrouw Jane. Een roman vol taboes; over een vrouw met onderontwikkelde geslachtsdelen. Prima boek, uitzonderlijk onderwerp, maar meer is het niet voor mij. Meest indrukwekkende boek van deze maand: Kamel Daoud, Zabor.

Reacties op: Dit las ik in juni '18 (o.a.)

Gesponsorde boeken