Blogpost: Will Jensen

Doe het zelf

Het interview met Greet Ilegems herinnerde mij aan mijn eigen ervaringen. Nadat ik verschillende boeken had gepubliceerd via grote uitgeverijen, besloot ik mijn nieuwe roman ‘Mon van Marja van Jef’ in eigen beheer uit te geven. 

Eerste reden: de boekenwereld maakt moeilijke tijden door. Dat leidt tot extreme voorzichtigheid. Als je een half dozijn uitgeverijen aanschrijft, levert dat in het beste geval na maanden wachten een beleefde afwijzing op, in het slechtste geval een oorverdovende stilte.  

Tweede reden: na jaren in de reclamewereld en later als freelance journalist mag ik zonder valse bescheidenheid beweren dat ik weet wat een goede tekst is, hoe een voorpagina aantrekkelijk wordt gemaakt, hoe je de aandacht van het publiek op je geesteskind vestigt.  

Derde reden: bij grote uitgeverijen ontvang je bij het aanleveren van de kopij een niet terugvorderbaar voorschot. Verkoopt je boek beter dan verwacht, dan mag je ook nog rekenen op auteursrechten. Valt de verkoop tegen, dan is het voorschot sowieso verworven. Een auteur die er niet in slaagt een contract los te peuteren, valt dus uit de boot. Toch moet je realistisch blijven: meestal gaan een paar honderden, hooguit enkele duizenden exemplaren van jouw boek over de toonbank. 

Vierde reden: bereken eens je winst als je zelf alles in de hand houdt. Vraag links en rechts offertes bij drukkerijen die print-on-demand aanbieden. Zelfs als je de drukkosten, de promotiekosten en de verzendingskosten optelt, hou je een flinke stuiver voor jezelf over. Uiteraard lopen je eigen uren flink op, maar ook met een contract van een uitgeverij hou je amper een maandloon over. Een eenvoudige rekensom vertelt je vanaf hoeveel verkochte exemplaren je op breakeven uitkomt. Alles wat je meer verkoopt, is pure winst. Wellicht is zelfs het bedrag haalbaar dat je bij een uitgeverij als voorschot zou krijgen.  

Ik besef dat niet alle neofieten over de nodige ervaring beschikken. Zie je het niet zitten om al het werk op eigen houtje te doen, kun je misschien beter met een print-on-demand uitgeverij in zee gaan.

Reacties op: Doe het zelf

Gesponsorde boeken