Lindy Scalloway Auteur

Blogpost: Lindy Scalloway

Duoshock (eerste Nederlandse) New Adult?

Ik had nog nooit van New Adult gehoord, maar dit genre schijnt in het verlengde te liggen van Young Adult. Met hoofdpersonen van 18 tot 25 jaar, vaak op zichzelf wonende studenten, die al vriendjes/vriendinnetjes hebben gehad en volop bezig zijn hun plek in de wereld te veroveren. Natuurlijk gaat dit niet zonder problemen. De aard van die problemen hangt af van het subgenre van New Adult. Bij fantasy en horror heb je andere dilemma’s dan bij een chicklit, waarin het liefdesleven van een vrouwelijke hoofdpersoon centraal staat. Vaak wordt daar misverstand op misverstand gestapeld en lijkt een droomman verder weg dan ooit. Lijkt, want chicklits zijn feel good romans en de kans dat een lezer het boek met een glimlach op het gezicht dichtslaat is dus bijna (in heel kleine letters) 100%. 

De reden dat New Adult als apart genre wordt neergezet zou zijn dat lezers uit de doelgroep meteen weten dat ze zich met de hoofdpersoon kunnen identificeren.  Buiten Nederland bestaan er al heel wat New Adult-titels. In ons land verschijnt binnenkort het eerste boek in dit genre. Welk boek dat is? ‘Hitte’ van Lis Lucassen (pseudoniem van Olga Hoekstra). Dat claimt Storm Publishers, de uitgever, tenminste. Nu had ik, zoals ik al schreef, nog nooit van New Adult gehoord totdat Karin Teirlynck, recensent (De Perfecte Buren, leesclub van en voor lettervreters), op de website van Storm Publishers schreef: ‘Ik heb net het boek ‘Duoshock’ van Lindy Scalloway uit en als ik de beschrijving hierboven lees, heb ik een klein vermoeden dat dit een NA is van een Nederlandse schrijfster…’
Tja. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid. Toch even checken of Duoshock, dat gepresenteerd is als een spannende chicklit, aan de voorwaarden voor New Adult voldoet: 

Leeftijd hoofdpersoon tussen 18-25: check!
Vaak al student: check!
Actief bezig met een plek vinden in het leven: check!
Woont niet meer thuis: check!
Heeft al wat levenservaring: check!
Loopt tegen een probleem aan: check!
Denkt na over de toekomst: check!
Heeft al vriendje(s) gehad: check!
Praat over seks: check!

Betekent dit dat Duoshock de eerste Nederlandse New Adult-roman is (verschenen december 2014 als e-book bij Studio Moira, http://www.studiomoira.nl)? Eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet belangrijk, al heb ik de uitgever van de ‘eerste Nederlandse’ New Adult wel uitgedaagd Duoshock te lezen en er haar mening over te geven: http://www.stormpublishers.nl/wat-is-een-new-adult. Wat ik wel belangrijk vind is dat Duoshock als spannende chicklit heel goed is ontvangen en tot nu toe is beoordeeld met gemiddeld vier dikke sterren (na 10 recensies).

Ik wens Lis Lucassen (Olga Hoekstra) heel veel plezier toe bij haar boekpresentatie eind maart en hoop dat ‘Hitte’ een groot succes wordt!


Reacties op: Duoshock (eerste Nederlandse) New Adult?

Gesponsorde boeken