Blogpost: Sanne Nijsen

E-reader vs fysiek boek

E-reader vs fysiek boek
11.jpg?w=407&h=284

Ja ook ik haal de dicussie weer eens naar boven! Wat overwint het, de e-reader of het fysieke boek? Er zijn zo ontzettend veel discussies over en vandaag zet ik de voor- en nadelen van beide versies op een rijtje! 

e-reader
Voordelen
Niet zwaar;
Hoeveel boeken er ook op staan, een e-reader blijft altijd hetzelfde gewicht houden! Al staan er 1000 boeken op of 2 boeken op.
Er kunnen eindeloos veel boeken op;
Naja, niet eindeloos. Maar er zullen vast wel 1000 boeken op kunnen, en dan kan je het vaak nog uitbreiden met een geheugenkaartje.
Compact;
Een e-reader is niet groot en je kan hem nog makkelijk in je volle tas proppen, zonder dat er hoekjes omvouwen of je boek beschadigd raakt. Dus voor reizen ben ik echt voor een e-reader. Je kan er heel veel boeken op zetten en je hoeft niet opeens extra te betalen omdat je bagage anders te zwaar is omdat je zoveel boeken mee neemt.
Boeken zijn goedkoper.
Ja het scheelt (vaak) toch wat geld als je een e-book koopt. Toch zijn ebooks naar mijn idee vrij aan de prijs. Zo zijn ze vaak rond de 7 à 8 euro, maar als je online gaat kijken kan je ook gewoon een boek fysiek kopen voor 5 euro. Echter is dit vaak een uitzondering en geldt het niet voor alle boeken.

Nadelen
Opladen;
Ja, dit is toch wel een nadeel van een e-reader, eens in de zoveel tijd moet hij worden opgeladen én er kunnen misschien ook wel batterij problemen ontstaan. Of je zal net zien, ben je bezig met een spannend stuk, is je batterij leeg of bijna leeg! Met een fysiek probleem zal je deze problemen niet ondervinden.
Weerbaarder;
Als je een boek laat vallen, kan hij wel beschadigen, maar om dan een nieuw boek te kopen is niet heel erg. Laat je echter een e-reader vallen.. Niet alleen kan elektronica slechter tegen een stootje, kan hij ook nog een kapot vallen! Dan kan je hem of laten repareren of een nieuwe kopen, maar bij beide zal je portemonnee er niet blijer van worden!
Geen boekengeur, is vind toch de geur van nieuwe boeken heerlijk! Volgens mij heeft een groot deel van de booklovers dit. De heerlijke nieuwe geur van nieuwe boeken!
Ook vind ik het heerlijk om te zien hoe ver in ben ik een boek door middel van een boekenlegger. Gewoon om te zien hoe die boekenlegger telkens opschuift en dat tijdens het lezen de linkerkant dikker wordt en de rechterkant dunner. 

fysiek boek
Voordelen
Geur;
De geur van nieuwe boeken! De geur is niet te beschrijven als je het nog nooit geroken hebt, maar dat heb je vast wel, anders zal je dit bericht ook niet lezen! Dus je weet vast wel wat ik bedoel, haha.
Boekenkasten;
Hoe geweldig is het niet als je boekenkast vol staat! Kijk, er kunnen dan wel moeilijk nieuwe boeken bij, maar die foto’s van die mooie volle boekenkasten. Ik ben er dol op!
Meer keuzes;
Niet alle boeken zijn beschikbaar als ebook, maar wel alle boeken als fysieke boeken! Natuurlijk heb je het ook andersom, boeken die alleen beschikbaar zijn als ebook en niet als fysiek boek. Nu spreek ik meer over de wat bekendere boeken, niet alle zijn beschikbaar als ebook, wat natuurlijk mega jammer is voor de mensen die alleen maar e-readers gebruiken.
Stootbestendig;
Fysieke boeken kunnen toch beter tegen een stootje als een e-reader, zoals ik hierboven al een keer genoemd had. En vaak kan je vouwen in een boek nog oplossen door een voor een aantal dagen iets heel zwaars op te leggen.
Ja, gewoon de voldoening als je ziet dat de boekenlegger telkens verder omlaag komt. En dat tijdens het lezen de linkerkant dikker wordt en de rechterkant dunner. I love it! Een e-reader kan dit niet.
Nadelen
Prijs;
Ja een fysiek boek is toch een stuk duurder als een ebook, helaas. Maar ook logisch, het drukken van papier kost ook geld.
Ruimte;
Een fysiek boek neemt toch een stuk meer ruimte is als een paar mB (of zelfs minder) op je e-reader. Een fysiek boek moet bijvoorbeeld op een plank of in een boekenkast, en als je er meer hebt neemt het veel meer ruimte in beslag dan die ene e-reader die misschien maximaal 1 centimeter breed is. 20 boeken zij bij elkaar misschien wel een meter breed. Een groot verschil dus!
Een fysiek boek neemt ook in je tas meer ruimte in, je stopt hem dus ook minder snel in een al volle tas. Want het zorgt er ook voor dat je tas weer wat zwaarder wordt en kan je boek beschadigen.   

Beide hebben voor mij zowel voordelen als nadelen. Voor vakanties zou bijvoorbeeld een e-reader fijner zijn om mee te nemen (nu ben ik eigenwijs en neem toch gewoon een aantal fysieke boeken mee)Wat vinden jullie fijner?

Lees verder op mijn site

Reacties op: E-reader vs fysiek boek

Gesponsorde boeken