Blogpost: Sia Vogel

Écht buiten koken, een heerlijk boek voor de zomer.

Vandaag een stukje over een oorspronkelijk Frans kookboek uit 2006 gepubliceerd door Minerva, En Camping, wat in 2007 in Nederland is verschenen uitgegeven door Tirion Uitgevers met de titel Écht buiten koken. Het is geschreven door Cris Dupouy en vertaald door Wim v.d. Zande.

Het is een kookboek wat bij mij heerlijke nostalgische gevoelens oproept en ook steeds weer een lach bij ieder hoofdstuk, bij iedere foto, en ook vooral bij de inleiding waarin de schrijfster met behulp van wat oude familiefotootjes me meeneemt naar haar heerlijke vakanties in de Camargue.

De hoofstukken in dit boek zijn: Onder de Zuid Franse dennen, Bij de geliefden, De caravan van Lisa en Jean-Claude, De hut van opa, Aan zee bij Beauduc. Dat lijkt in niets op een gewoon kookboek dus. Binnen de hoofdstukken is wel spraken van iets wat op koken lijkt, Aperitief, Voorgerechten, Hoofdgerechten, Desserts. Deze worden allemaal opgesomd in het begin van het boek zodat de lezer een idee heeft van wat er aan recepten te vinden is.

Inmiddels is duidelijk lijkt me, dat het hier dus altijd gaat om ECHT buiten koken. De vele foto’s laten dat ook mooi zien, niet altijd zo nodig met de gerechten, maar juist ook met de mensen die iets klaarmaken bij tent of busje, of een spelletje kaart doen, of net uit het water komen lopen, of met elkaar bij een groot vuur zitten enzovoort. De meeste gerechten zijn beschreven voor 6 personen, maar in het hoofdstuk Bij de geliefden, zijn ze voor 2 personen :-).

Elk hoofdstuk begint met een persoonlijk verhaaltje van de schrijfster waarin de sfeer van die plek en die mensen beschreven wordt. Grappig vind ik ook dat soms aangegeven wordt dat iets in een oven moet en als je die niet hebt op de camping of kampeerplek, dan maar thuis maken en meenemen zoals bijvoorbeeld de eiertaart met courgettes en tomatensaus, de specialiteit van Gilette, vriendin van de moeder van de schrijfster in het stuk Onder de Zuid Franse dennen.

Omdat ons huis een vuurplaats in de keuken heeft met een vuurbak met rooster en bakplaat op werkhoogte, zijn de gerechten in dit boek beschreven, ook binnen te maken op vuur.

Een leuk gerecht wat overal kan is “Gevulde paprika’s met feta en olijven”.

Voor 6 personen:
3 paprika’s (1rood, 1 geel, 1 groen), 300 gr feta, 300 gr. ontpitte zwarte olijven, 5 el olijfolie, zwarte peper, 1 kg. courgettes, 1 kg. gnocchi, ½ tl grof zout, 2 snufjes zout.

Was paprika’s en houdt ze in een vlam om te ontvellen, snijd in lengte door en verwijder zaadjes. Leg ze op een bakplaat en vul ze met een mengsel van feta en stukjes zwarte olijf. Druppel er een theelepel olijfolie over en bestrooi met zwarte peper. Plaats de bakplaat aan de rand van het vuur waar de hitte niet te groot is, dek af met aluminiumfolie en laat anderhalf uur stoven (in een gewone oven 1 uur op 180º).

Was de courgettes, snijd in stukken. Bak ze 10 minuten in een koekenpan met wat olie op hoog vuur; blijf roeren.

Kook de gnocchi  2 minuten met wat grof zout en laat ze uitlekken. Verwarm 1 theelepel olie in een koekenpan en bak de gnocchi goudbruin. Serveer per persoon een halve paprika, met wat gnocchi en krokante courgette.

646220bcfd9e189b866dd1c5a3934526.jpg

De foto is gemaakt door mij van de foto in het boek.

Ik vind het een heerlijk boek. Het is grotendeels ook te gebruiken gewoon binnen in de keuken, maar het echt aantrekkelijke er van is toch juist het buitengebeuren.

Het boek is nog te koop voor slechts 5€.
De fotograaf is Benjamin Soligny
Over de schrijfster heb ik verder geen informatie gevonden dan op de achterflap van het boek.
Ze reist en schrijft. En is een styliste op het gebied van decoratieve kunst en mode.


Mijn eigen andere weblog, over koken en eten, Sia's weblog, vind je hier.

Reacties op: Écht buiten koken, een heerlijk boek voor de zomer.

Gesponsorde boeken