Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: jeroenvandenbos

Een decembermaand om nooit te vergeten

De Goedheiligman schuift een andere leren fauteuil bij, en gaat voorzichtig zitten. Dan spreekt hij met firme stem. “We moeten het Sinterklaasfeest een nieuwe adem inblazen.” Hij kijkt Zwarte Piet met doordringende ogen aan. “Van vele fronten wordt onze traditie bedreigd”, gaat hij verder. “In Lapland is de Kerstman hard aan het werk om het kerstfeest op de jaarkalender te zetten, en tegelijkertijd mijn verjaardag te ondermijnen. En dan is er nog de Ramadan, Chanouka en de Makrar Sankranti; je hebt verdorie drie Jip en Janneke verjaardagskalenders nodig om het allemaal bij te houden. En dan, wanneer je denkt dat je alles hebt gezien, draven er op de valreep nog Drie Koningen op, in Januari notabene”, raast de Sint door. “En nu willen de ministers in Den Haag ook nog eens mijn verjaardag tien dagen later vieren, vanwege de integratie. Als de Nederlandse kindertjes dat niet verwarrend vinden, weet ik het niet meer”, briest de Goedheiligman. “Integratie met het kerstfeest, over mijn dood lijk.”

Na zijn jeugd in Nederland te hebben doorbracht reisde Jeroen van den Bos voor zijn werk de laatste 28 jaar via België, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Brazilië, Saint Lucia en Argentinië terug naar Europa. Momenteel woont hij met zijn vrouw en zoon in de Algarve, in het zuiden van Portugal. Momenteel, want elk jaar vraagt Jeroen zich weer af waar de Kerstboom komt te staan het jaar daarop, wat de basis is geworden van dit moderne sprookje.


Lees verder op mijn site

Reacties op: Een decembermaand om nooit te vergeten