Blogpost: Lailatski

Een jaar vol (gehaalde?) challenges

Hoera, ik heb de reading challenge gehaald. Ik heb vijftien boeken gelezen, precies zoals ik had voorgenomen. Waarschijnlijk zullen het er voor 31 december zestien of zeventien worden, maar de druk is eraf. Voor andere lezers is vijftien boeken in één jaar misschien appeltje-eitje, maar ik lees over het algemeen alleen een uurtje voor het slapengaan. De rest van mijn potentiële leestijd spendeer ik meestal aan tekenen en schrijven. Vooral die laatste hobby heeft heel veel tijd in beslag genomen dit jaar. Ik heb misschien aan iets te veel wedstrijden en challenges meegedaan. Maar wat moet je anders doen in Coronatijd?

Noorse goden van Neil Gaiman (in de Engelse uitvoering) was mijn vijftiende boek. Als ik terugkijk op de boeken die ik heb gelezen in 2020, is het zeker een van de betere boeken en ook een echte aanrader. Noorse goden leest makkelijk weg (ook in het Engels) en smaakt naar meer verhalen uit de Noorse en Germaanse mythologie. Voordat ik begon met lezen was ik wat sceptisch over de auteur. Ik heb American Gods en Neverwhere van Neil Gaiman gelezen en was niet bepaald enthousiast (vooral niet over American Gods). Maar al snel had ik door dat Gaiman deze verhalen met veel plezier verteld en niet uitweid over de betekenis/symboliek/oorsprong. Dat laatste vind ik soms wel jammer, maar zijn keuze om de verhalen voor zichzelf te laten spreken, is zeker een goede. 

Ondertussen doe ik ook nog mee aan NaNoWriMo challenge (National Novel Writing Month), oftewel een novelle/roman van vijftigduizend woorden in één maand schrijven. Ik ben nu op de helft, vijfentwtingduizend woorden, en het gaat redelijk goed. Ik loop weliswaar zeven dagen achter door omstandigheden, maar november duurt tot 7 december, toch? Op alle dagen dat ik kon schrijven heb ik er omstreeks de 1700 geschreven. De kwaliteit van wat ik opschrijf is erbarmelijk. Ik dacht dat ik het verhaal redelijk goed in mijn hoofd had zitten, maar niks bleek minder waar. De structuur is echt een puinbak op dit moment. Als deze challenge voorbij is heb ik flink wat te redigeren en herschrijven, maar dat is ook het idee van de challenge. Het gaat erom dat je je verhaal opschrijft, dat je begint en er aan werkt. Geen gezeur en gefantaseer meer over "als ik het ga schrijven", maar het daadwerkelijk doen. Het is een prettige stok achter de deur. Aan het schrijven zelf beleef ik veel plezier, hoewel het soms lastig is om daadwerkelijk elke dag mee verder te gaan. Er is zoveel afleiding. Zeker na een hele dag werken is het zeer aantrekkelijk om te verdwalen op Youtube of in een serie. Maar tot nu toe lukt het en daar ben ik best trots op. Hopelijk heb ik over vijftien dagen een afgeronde eerste kladversie van ongeveer vijftigduizend woorden.

In december hoop ik even wat rust te hebben van alle challenges (als ik mij niet laat verleiden door een nieuwe). Troje van Stephen Fry ligt op mij te wachten en ik heb ook genoeg ideeën voor tekeningen en schilderijen. Maar zover is het nog niet. Ik heb de Reading Challenge gehaald en ben van plan hetzelfde te doen met NaNoWriMo. Nog even met opgestroopte mouwen doorschrijven. 

Reacties op: Een jaar vol (gehaalde?) challenges

Noorse goden - Neil Gaiman Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken