Juliette van Nes Auteur

Blogpost: Juliette van Nes

Eenzaamheid en romantiek

In de twintigste eeuw toen het reizen begon nam de eenzaamheid toe, zeker onder vluchtelingen. Tot het einde van de achttiende eeuw bestond eenzaamheid niet. Althans het werd niet met zoveel woorden omschreven. Met de Industriële Revolutie toen mensen naar de steden trokken, hun familie en vrienden achterlieten om te werken in de fabrieken nam de eenzaamheid toe. Eenzaamheid is niet te verwarren met alleen-zijn. In de twintigste en deze eeuw kun je alleen-zijn zonder eenzaam te zijn.
Eenzaamheid is het thema van de Romantici. Madame Bovary om maar eens een boek met romantische inslag te noemen voelt zich eenzaam in haar huwelijk. Ze leidt een eentonig leven, zonder mogelijkheden tot ontplooiing. Hier komt Bovary gevaarlijk dichtbij Bertje uit de roman 'De vrouw met de schelp'. Beiden krijgen een kind maar het kind geeft de vrouwen niet de vervulling die vaak wordt toegedacht aan moeders. Integendeel! Zij blijven zich kapot vervelen. Zij laten zich meeslepen door romantische idealen en verkiezen brandende verliefdheid boven dodelijke verveling.
Eenzaamheid in tijden van Corona is schrijnend en onnodig, vooral daar de eenzaamheid van boven werd of wordt opgelegd. Ik ben dan ook benieuwd welke wending de literatuur gaat nemen. Zoals ik het nu zie zal dat niet romantisch zijn. Hoewel, vroeger verslond ik boeken die zich bij voorkeur afspeelden in tijden van crises en rampen, bijvoorbeeld tijdens de pest in Londen of de aardbeving in Californië. In deze boeken kwam weinig eenzaamheid voor of het moest de eenzame dood zijn, maar romantisch was het wel. Vond ik.
Persoonlijk houd ik het erop dat de literatuur de realistisch of science fiction kant opgaat, maar om die literatuur op zijn merites te kunnen beoordelen moeten we zeker een halve eeuw verder zijn.

De vrouw met de schelp' is verkrijgbaar in de boekwinkel en via https://www.boekengilde.nl/boekenshop/de-vrouw-met-de-schelp/
Lees verder op mijn site

Reacties op: Eenzaamheid en romantiek

Gesponsorde boeken