Rosemarijn Milo Auteur

Blogpost: Rosemarijn Milo

Eindelijk is het dan zover!

Lieve lezers,

Eindelijk is het dan zover! Op 1 oktober verschijnt mijn nieuwe boek, 'Het hoge woord - Vijf vrouwen en een familiegeheim'. Wat een werk is er nog te doen, voordat een boek dat klaar is ook werkelijk kan verschijnen.
De laatste tijd heb ik het gevoel gehad, dat het 'nawerk' nog minstens even tijdrovend is als het schrijven van het boek zelf. Het zal wel een gevoel zijn en niet de werkelijkheid, want het 'schrijven' is niet alleen het nobele handwerk van een verhaal vertellen en al dan niet mooie zinnen in de goede volgorde zetten; het is ook het hele voorwerk van research, je een aantal slagen in de rondte lezen, kijken en vergelijken, om te weten in welke context je het verhaal moet plaatsen.

Hoe dan ook, hierbij laat ik jullie delen in de rondschrijfbrief voor mijn familie en vrienden, die altijd zo lief zijn om mijn periodieke verhalen over Frankrijk en mijn woonplaats Metz te lezen; verhalen die ik ook heus nog ga bundelen en uitgeven. Een kwestie van tijd en energie, en/maar…

Ik heb alweer ideeën ontwikkeld voor een ander nieuw boek; het kookt altijd een beetje in mijn hoofd.

Voilà:

HET GAAT NU TOCH ECHT GEBEUREN!!
Lieve allemaal, nabije en verre vrienden en verwanten,

Op 1 oktober 2020 verschijnt mijn nieuwe boek ‘Het Hoge Woord – vijf vrouwen en een familiegeheim’. Eindelijk! Het boek zal verkrijgbaar zijn in een papieren versie en als e-boek.
In deze biografische roman laat ik mijn grootvader van moederskant, de in Meppel geboren en getogen Karel Hamer(1882 – 1958), zijn dramatische levensgeschiedenis vertellen. De gebeurtenissen in zijn verhaal berusten op waarheid, maar de manier waarop Hamer die gebeurtenissen heeft ervaren, is aan mijn fantasie ontsproten.
De achtergrond van Karel Hamer berust in elk geval op vaststaande feiten. Zijn beide grootvaders hebben gewerkt op de Ommerschans (nu gemeente Balkbrug, Overijssel) waar de een arts was en de ander apotheker. De Ommerschans was in de 19e eeuw eerst een ‘strafkolonie’, later een van de twee zogeheten ‘Rijks Bedelaarsgestichten’ van de Maatschappij van Weldadigheid. De apotheker, Samuel Viruly, liet een kapitale villa bouwen in Meppel en de arts, August Hamer, op de Ommerschans. Het verhaal speelt zich dan ook voor een klein deel af in Meppel en voor het overige in Nijmegen, waar Karel, telg uit een oud Nijmeegs geslacht, in 1912 is gaan wonen.

'Het Hoge Woord’ staat volledig op zichzelf maar kan ook gelezen worden als tegenhanger van of vervolg op mijn eerdere biografische roman. In dat boek, ‘Een vervlogen droom – Verslag van een te kort leven’, vertel ik over de laatste jaren van Guusje Maes, mijn op 26-jarige leeftijd overleden grootmoeder, de eerste echtgenote van Karel Hamer. De oorzaak van de dood van Guusje Maes is een decennialang bewaard familiegeheim, waarop Karel Hamer in ‘Het Hoge Woord’ zijn visie geeft.

Wat beide boeken met elkaar gemeen hebben is het hoofdthema: het verlangen naar emancipatie van een gehuwde vrouw in het begin van de 20e eeuw; in het eerste boek bezien door de ogen van Guusje Maes en in het tweede door de ogen van haar man.
Dat hier het thema ‘vrouwenemancipatie’ wordt bekeken vanuit het perspectief van een man (in een tijdperk dat meer dan 100 jaar achter ons ligt) kan uniek worden genoemd!

Op zaterdag 17 oktober 2020 om 15.00 uur zal ik de beide boeken presenteren bij Boekhandel BRUNA, Hoofdstraat 83 in Meppel. Een ieder is daar van harte welkom!
Op de omslag van het boek prijkt het prachtige portret van mijn grootvader dat mijn oom heeft geschilderd naar een oude foto. 

Hartelijke groeten, Rosemarijn
P.S. Als je denkt dat je familie en vrienden en geïnteresseerd kunnen zijn, wil je deze aankondiging dan doorsturen?

Dat was het voor vandaag. Ik houd jullie op de hoogte van mijn plannen en vorderingen.

Lees ze!

Rosemarijn

Reacties op: Eindelijk is het dan zover!

Gesponsorde boeken