Liesbeth Jochemsen Auteur

Blogpost: Liesbeth Jochemsen

Even voorstellen: Mark de GRoot

Op 25 januari lanceerden tien auteurs tegelijkertijd hun boek. Dit deden ze op het schrijfevent BOEK10, georganiseerd door Godijn Publishing. Mijn fairytale fantasy Het goud van de Gelaarsde Kat is tijdens een eerder BOEK10-event gelanceerd. In deze serie blogs ontmoeten we (een aantal van) de nieuwe BOEK10-auteurs.
Deze keer: Mark de Groot, auteur van het kinderboek Het zoekavontuur van Geenhoorn. auteur-foto-1.jpeg?w=320&h=394Mark de Groot (1974) is een bevlogen docent Engels en schrijver. Hij woont in Middelburg met zijn vrouw en dochter. Hij heeft korte verhalen gepubliceerd bij Godijn Publishing, zoals Tijd en Wereld in de verhalenbundel Rafels (2019) en Confrontatie in de verhalenbundel Dansende olifanten op het ijs (2020). Het zoekavontuur van Geenhoorn is zijn kinderboekdebuut. Wil je Mark de Groot ontmoeten? Er staan verschillende signeersessies gepland dus houd zijn Facebookpagina in de gaten.
Welke schrijver droomt niet van een publicatie? Ik in ieder geval wel. Al heel lang, misschien al wel sinds mijn elfde jaar toen De Griekse Held het levenslicht zag en een schat aan positieve kritieken ontving door, wel, mijn ouders… Maar schrijven om te publiceren werkt natuurlijk niet. Net zo min als een liedje componeren om een hit te scoren. Wat je schrijft moet waarachtig zijn, het moet echt zijn. Dus je kan alleen maar schrijven waar jezelf achterstaat. Ongeacht de stijl, het genre of de positieve of negatieve kritieken uit je naaste omgeving.
Ik had nooit gedacht dat ik op mijn 45e een kinderboek zou schrijven. Maar mijn vrouw was zwanger van mijn eerste kind, een dochter (de mooiste van het land uiteraard!), en dat inspireerde enorm. En weet je wat? Het verhaal vloeide en ik voelde wat ik schreef. Ik bedoel, ik lachte om de grappen (mijn eigen verzonnen grappen dus…), de dialogen stroomden natuurlijk (ik hoorde de stemmen in mijn hoofd…) en de personage’s kwamen tot leven alsof ze altijd al bestaan hadden en ik niet meer had gedaan dan ze te leren kennen.  Als schrijver moet je ook een beetje gek zijn. Het zoekavontuur van Geenhoorn is een rijk boek aan avontuur, spanning en humor, maar met een laag (iets dat ik nog wel eens vind ontbreken bij kinderboeken, of de diepere laag ligt er zo dik bovenop dat het gaat tegenstaan).

Die laag is er, omdat ik eerlijk moest zijn in mijn schrijven. Ik kan niet alleen maar een leuk verhaal bedenken. Ik wil ook dat het iets met de lezer doet, hoe jong de lezer ook is. Dat je iets leert over het leven, of over jezelf, en soms zijn die twee dingen hetzelfde. Dan blijft een verhaal je bij, dan krijgt het een betekenis. 
Geenhoorn twijfelt aan zijn eigen identiteit, omdat hij een eenhoorn is zonder hoorn en voor zover hij weet, is hij de enige. Dat is verwarrend.  Hij gaat op zoek naar andere geenhoorns, maar zoals het hoort; elke zoektocht kent obstakels die overwonnen moeten worden. En het overwinnen van obstakels lukt beter wanneer je dit niet alleen hoeft te doen.  Geenhoorn beleeft een spannend avontuur, maar soms is het wel erg spannend. Gelukkig ontmoet hij moedige dieren die hem willen bijstaan, zoals Neekhoorn (de eekhoorn die niets ruikt) en Spronkhaan (een sprinkhaan zo oud dat zijn spingdagen verleden tijd zijn). Met zijn drieën kunnen ze heel wat gevaren aan en zo leert elk dier ook iets over zichzelf. Maar net als in het echte leven, je kan nog zoveel bereiken, er is geen einde. Het leven gaat altijd door. Zo ook voor Geenhoorn. Aan het einde van het boek is er een nieuw begin, een nieuw avontuur… Als het waait in je hart, moet je erop uit…   cover.jpg?w=401&h=623
Geenhoorn weet niet waar hij thuishoort. Hij is anders dan de eenhoorns in zijn dorp. Is hij de enige eenhoorn zonder hoorn? Hij trekt het uitgestrekte woud in en gaat op zoek.
Onderweg ontmoet hij Neekhoorn en Spronkhaan, zij reizen met hem mee. Er zijn veel gevaren onderweg, meer dan Geenhoorn van te voren heeft bedacht en de zwarte kat heeft voorspeld. Hij weet niet dat Kwaadwilg in het woud woont. En ook niet dat in het Labyrinth een wezen schuilgaat dat donkerder is dan een donderwolk… Maar met een beetje eenhoornlef kom je een heel eind en kan je zelfs een held zijn. Vraag dat maar aan Keeva. Durf jij mee te gaan op het zoekavontuur van Geenhoorn?
Onvergetelijke personages op een spannende reis naar zichzelf. Tijdloos en uniek” Joost van Driel, auteur “In het museum”

Het zoekavontuur van Geenhoorn is in iedere (online) boekwinkel te koop.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Even voorstellen: Mark de GRoot

Het zoekavontuur van Geenhoorn - Mark de Groot Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken