Patty van Delft Auteur

Blogpost: Patty van Delft

Fantastische Kunstenaars

Natuurlijk zijn er heel veel mensen betrokken bij het creëren en publiceren van een boek. Niet alleen de schrijver, maar ook proeflezers en een uitgever bijvoorbeeld.
En dan is er een persoon die altijd veel te weinig krediet krijgt voor zijn werk: de cover artiest. 
Je denkt misschien dat het moeilijk is om een verhaal te schrijven en met woorden beelden te schetsen die uit jouw hoofd en ziel komen. Maar wat dacht je van het visualiseren van iets dat eigenlijk in iemand anders zijn hoofd leeft terwijl je ook nog je eigen hart erin legt!
Want dat is wat een cover artiest doet.
Terwijl een schrijver 200, 300, 400 pagina’s heeft om een verhaal te vertellen, moet een cover artiest het doen met maar één plaatje. 
En wij schrijvers zijn niet de makkelijkste hoor, ik in ieder geval niet! Ik weet precies wat ik wil en verwacht dus eigenlijk van een kunstenaar dat hij precies kan uitbeelden wat ik in mijn hoofd heb. (kun je het haar nog een tintje lichter maken? De schubben van de draak moeten zo en zo...)

Ik heb dan ook heel veel geluk gehad, want ik mag samenwerken met een fantastische kunstenaar wiens werk ik echt geweldig vind: Dominik Broniek! En hij heeft het weer voor elkaar gekregen om een cover te maken waar ik echt dol op ben.
46ad2b7c79fd5a89c668564a5e53e215.jpg

Ongeveer 70% van mijn lezers kopen mijn boeken vanwege de covers. Gelukkig vinden de meeste de verhalen ook gaaf ;)
Maar het feit blijft dat Dominiks covers het eerste is dat mensen zien. Omdat ze de covers zo mooi vinden, pakken ze de boeken op om de achterkant te lezen. Vinden ze de cover niks, dan laten ze het boek liggen en lopen ze verder.
Natuurlijk kent iedereen het gezegde dat je een boek niet op de kaft moet beoordelen, maar laten we eerlijk wezen, heel veel mensen doen dat wel. De buitenkant is nou eenmaal het eerste dat je ziet. Een soort visitekaartje van je boek dus.
En dat is precies wat een cover artiest zo ontzettend belangrijk maakt. 

Lof dus voor deze kunstenaars die in een enkel beeld onze verhalen moeten uitbeelden. Jullie zijn fantastisch! :)

Reacties op: Fantastische Kunstenaars

Gesponsorde boeken