Blogpost: Roosje de Vries

Gelezen boeken in februari 2016


1. Nld, historische roman (in opdracht van de gemeente Nijmegen); 5/5  
A.F.Th. van der Heijden, De ochtengave, 2015
- Circulaire structuur, het begin = het einde en vv. Prachtig, precies woordgebruik 1e hfst is prachtig; het 2e iets langdradiger, maar onverwachte switch en daardoor ineens weer heel spannend. Misschien heeft AFTh iets te opzichtig moeite gedaan voor de historische context? Maar dat vergeef ik hem direct. Voor een historisch minder ingevoerde lezer zijn de intriges van de vredesbesprekingen misschien iets te vervelend? Gebruik van 17e/18e-eeuwse termen en zinnen uit het woordenboek van Hans Heestermans: even wennen, maar vooruit... Meesterverteller! Zo een precies woordgebruik en zo een precieze aanduiding van de dingen en de gebeurtenissen! Historische achtergronden heeft AFTh doorgebsproken iig met Peter Rietbergen, Nijmeegs historicus en Joost Roosendaal (idem, iig is zijn artikel over de Vrede van Nijmegen gebruikt). Cynische kijk op vredesproces

2. VS, fictie, 19e eeuw; voor het klassieker-genootschap hebban; 4/5
Kate Chopin, De ontnuchtering, 1899; feministische problematiek; fin-de-siècle-symboliek en hedonisme; heldere stijl, symboliek, zinnelijkheid; zee, muziek, kunst

3. IJsland, fictie, Bildingsroman/‘coming-of-age-roman’; nobelprijswinnaar, 5/5
Halldòr Laxness, Het visconcert, 1957
Opmerkelijk is de stijl die zich aanpast aan de leeftijd van de jongen; aanvankelijk eenvoudig en tamelijk feitelijk, naarmate hij ouder wordt en de jaren des onderscheids bereikt, ingewikkelder en villeiner. Het boek is niet heel moeilijk te lezen en toch vlieg je er niet zomaar doorheen; het verlangt toch wel degelijk inzet. Ook hier komt het moment waarop ik me als lezer overgeef aan dit boek, waarin het boek mij voor zich heeft gewonnen.
Het is ook een heel erg ontroerend boek!! De tranen liepen me over de wangen. Maar niet sentimenteel; verre van. Het is droog-komisch, hilarisch (het politieke debat rond de Kapperswet), villein, kritisch (Laxness was communist / socialist.  Het is geen psychologische roman (ik begin een hekel te krijgen aan dat genre), en toch wemelt het van de menselijke trekken en motieven. De karakters zijn eenvoudigweg en ze doen dingen.


4. Albanië, fictie, winnaar Man Booker International Prize 2005, 4/5
Ismail Kadare, Kroniek van de stenen stad, 1971, 1990/2005  (zie blog op hebban voor meer, wat losse gedachten, niet uitgewerkt)

5. Denemarken, autobio (roman staat er op sommige uitgaves??), 4/5
Karen Blixen/Isak Dinesen, Out of Africa, 1937

6. Finland, fictie, 4/5
Arto Paasilinna, Haas, 1975, 2010 Avonturen van een overspannen Finse journalist en zijn sneeuwhaas door Finland. Licht absurdistisch en humoristisch; aanvankelijk wat eendimensionaal, maar vanaf zijn enorme kater na binge-drinken met kerstmis krijgt het een enorme diepte en spanning (jacht op de beer tot in Rusland!). De Finse samenleving komt er slecht af; zelfs de communistische Russen behandelen journalist Vatanen beter. Zeer sterk einde! Veel beter dan bijv Jonas Jonasson

7. Zuid-Afrika, fictie, winnaar nobelprijs, 2x Booker Prize, 5/5
J.M. Coetzee, In ongenade, 1999, 2007, Gelaagde en zeer heftige en gewelddadige roman over het nieuwe Zuid-Afrika, racisme, man-vrouwverhoudingen. Persoonlijk, politiek, maatschappelijk, filosofisch, moralistisch, esthetisch. ‘Ecco homo’: wat is een mens nog als hij alles verliest door eigen schuld en die van anderen. Heldere stijl; nauwgezet. Zeer indringend. Hemmerechts dappere poging tot een sekserolwisseling tav deze roman is met recht zeer dapper te noemen, maar het werkt niet, vind ik.

8. Nederland, journalistiek, 5/5
Carel Helder, C.V, repotages, korte verhalen, gedichten, interviews, e.v.m, 2015 (uitgeverij afdh) Prachtig uitgevoerd boek met stukken van Carel Helder, die zo prachtig schrijft of het nu gaat over een ijzervlechter of een ritueel slachter in een schapenabatoir. Ik had niet gedacht dat ik daarover zou willen lezen, maar Helder brengt het op een onnadrukkelijke en toch ook weer zeer nadrukkelijke wijze. Prachtig boek, prachtige stukken en gedichten. Meer dan lezenswaard. Dit jaar komt er ook een schaatsboek van zijn hand uit. Daar ben ik ook benieuwd naar. Ik ben niet zo’n sportkijker, maar schaatsen is top!

9.
Nederland, fictie, debuut (als schrijfster voor volwassenen), 3/5

Anke Kranendonk, Altijd Vrolijk, 2015 Over Pinkstergemeente, zie recensie

10. Canada, fictie, 4/5
Patrick DeWitt, Ondermajordomus Minor, 2015 Totaal wierde en verknipte personen. De hoofdpersoon is Lucy (Lucien), een luiwammes en liegebeest, die op een horror-kasteel terecht komt. Een soort kwaadaardig sprookje. Absuluut absurdistisch. 

11. Nederland, autobio, 3/5 (zou eig 3,5/5 willen geven, want schrijven kan hij wel)
Maarten t Hart, Magdalena, 2015
Bij vlagen zeer aandoenlijk, de overdenkingen bijv over de duivel en berekeningen over de ark van Noach hilarisch maar al een beetje bekend, dus het leuke is er wel af. 

12. UK, autobio, 2x Booker Prize, 5/5
Hilary Mantel, De geest geven, 2004, 2016 (drukproef vd uitgever)
Lees mijn recensie; of anders: prachtige schrijfstijl, geweldige metaforen, spannend, cirkulaire structuur.

13. Nederland, fictie, 4/5 (3,5/5) Merijn de Boer, ‘t Jagthuys, 2016 zie recensie


Vier schrijfsters, negen schrijvers.

Reacties op: Gelezen boeken in februari 2016

Gesponsorde boeken