Blogpost: AvdP85

Gelezen in Januari

Om een beetje een rustige start te maken met het nieuwe lees jaar, leek het beter eens niet met de dikste boek (In Europa) uit de kast te beginnen. Gezien de categorieen van dit jaar mij iets meer liggen dan andere jaren, begin het dan ook met eerst je juiste boeken bij elkaar zoeken en ook niet meteen de dikste (want persoonlijk wordt ik daardoor sneller moedeloos). Dus dit jaar maar eens dunnere boeken erbij gepakt.

Zo starte ik het jaar met: Cyberstorm (***)
- Een boek dat zich afspeeld in New York, die begint op de dag voor kerst en loopt tot begint het nieuwe jaar. We volgen daarbij een groep mensen in een appartementencomplex die te maken krijgt met strom uitval, politieke twisten en een sneeuwstorm. Het begin van het boek is explosief en je zit al meteen goed in het verhaal, maar snel begint het wat voort te kabbelen en krijgen we herhalingen. Het einde maakt het verhaal enorm ongeloofwaardig, een verhaal dat meer gedachteloos is geschreven zonder goed plot.

Bleef nog even in Amerika, met: 21-12 (***)
- Bekende gedachte, Maya's hebben de einde van de wereld voorspelt en dit zou op 21 december 2012 zijn. Het verhaal begint een week daarvoor, waarbij we een professor en een antiquariaat van Mayaanse goederen (die ook zelf Mayaans is). Deze twee komen samen doordat iemand een Codex heeft gesmokkeld naar L.A. en die smokkelaar blijkt tevens prion ziek te zijn, die besmettelijk is en de wereld in gevaar brengt. Er is dus een race tegen de klok om een geneesmiddel te vinden voor de ziekte en daarbij de Codex te ontcijferen.

Dan maar iets anders: Duizend Zonnestralen (**)
- Marja Verhees overleed in 2005, haar nabestaanden hebben haar gedichten, tekeningen en schilderijen gebundeld in een boekje van 60 pagina's. Kwam toevallig dit boekje tegen, al ben ik geen fan van gedichten.

Terug naar Amerika: Lincoln in the Bardo (Engels/****)
- Abraham Lincoln verliest zijn zoonje aan een hevige griep en brgraaft deze in een crypte op een begraafplaats. Deze begraafplaats wordt in de nackt bewoond door de mensen die daar zijn begraven, elk met hun eigen levensverhaal. Abraham komt op een avond terug, kan natuurlijk de geesten niet zien, om het lichaam van zijn zoontje in zijn armen te nemen en doet een belofte. Door die beloofte blijft het zoontje hangen op de begrafplaats en via andere geesten wordt er van alles verteld (de schrijver gebruikt daarbij hun spreektaal). Het werd voor mij een beetje rommelig doordat leterlijk vanalles door elkaar loopt, de verhalen van de geesten en wat elvenden zeggen over de situatie rondom Abraham Lincoln.

Een levensverhaal: Bezonken rood (****)
- De scrijver verteld dat zijn moeder is overleden, dat hij eigenlijk niets voor haar voelde na alles wat zij hebben meegemaakt. Wat zij hebben mee gemaakt verteld hij aan de hand van eigen ervaring, door de ogen van een kleuter. Hij en zijn moeder hebben jaren verbleven in een Japanse strafkamp voor vrouwen in Oost-Indie. Hij verteld het zo dat je een goed beeld krijgt van wat zich er heeft afgespeeld, het greep mij ook aan, maar ergerde me ook een beetje aan de taalgebruik.

Weer even iets minder serieus (dacht ik): Spijt! (*****)
- Bekende verhaal in jeugdboeken, jongen is verliefd op meisje en hij is te verlegen het haar te vertellen (lijkt mij wel). Echer zit er nog een sterker verhaal bij en dat is pesten, waarvan een jongen uit de klas elke keer het slachtoffer van is. Het einde greep mij dan ook enorm aan, heeft mij zelfs even gekost even tot rust te komen. Dat een jeugdboek zoveel emotie kan los maken is erg bijzonder.

Gruwel en spijt: Mieke Maaike's obscene jeugd (*)
- Kort maar krachtig: walgelijk boek.

Nog eens oorlog: Achterhuis (Graphic Novel/****)
- Het bekende boek van Anne Frank, maar dan in verkorte versie in stripvorm. Eg leuk in elkaar gezet met alle aspecten van de oorlog er in verwerkt, waarbij serieus en humor elkaar goed afwisselen om het luchtig en toch met enig gewicht te brengen. Tussen het lachen door wordt je ook een beetje aan het nadenken gezet door wat Anne Frank verteld. Binnenkort maar eens het volledige boek zelf lezen.

Een toetje: Harry Potter and the Cursed Child (***)
- Na ooit eens de gehele serie van zeven boeken te hebben gelezen, kon deze niet achterblijven. Het is weer een echt HP verhaal, maar dan vanuit zijn zoon gezien. Waarbij het zoontje, onschuldig als hij is, een haat-liefde verhouding heeft met ijn vader. Hierdoor gaat hij ook een avontuur, zonder de gevolgen ervan te wten en maakt het van kwaad tot erger. Het was een vermakelijk toetje bij de serie, al voegde het niet veel extra's toe.

Dit waren mijn gelezen boken voor de maand januari, al is deze nog niet over. Het boek wat ik nu lees (Gejaagd door de wind / 800 pagina's) zal niet voor het einde van de maand uit zijn en verwacht pas half februari het als gelzen te hebben. Het is voor mij een nog al lastig boek qua schrijfstijl en er is al in een redelijk korte periode al veel gebeurt. Tot nu toe best een mooi verhaal.

Reacties op: Gelezen in Januari

Gejaagd door de wind - Margaret Mitchell Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker