Maartje Hebban Team

Blogpost: Maartje

Gelezen in maart

30-03-2019 door Maartje 17 reacties
Mijn eerste blog, spannend hoor.
Ik begin hiermee omdat ik iedere maand weer merk dat ik veel meer te vertellen heb over de boeken die ik lees dan de twee boeken die ik kan aangeven op de Hebban Young Adult pagina. Per maand lees ik minimaal 20 boeken in heel veel verschillende genres en ik wil graag mijn enthousiasme daarover kwijt. In april zal ik proberen iets vaker te schrijven, zodat er niet al te veel boeken per keer genoemd worden.

Even wat statistieken:
- Ik las deze maand 34 boeken, waaronder 5 romans, 2 feelgoods, 15 Young Adults, 2 Fantasy-boeken, 2 jeugdboeken, 2 thrillers, 4 graphic novels en 3 non-fictie boeken.
- 24 Boeken zijn geschreven door vrouwen, 10 door mannen. Hoewel, de graphic novels van Saga zijn geschreven door Brian Vaughan, maar getekend door Fiona Staples.
- 15 Boeken las ik in het Engels, 19 in het Nederlands.
- 8 Boeken zijn van oorspronkelijk Nederlands- of Vlaamstalige schrijvers.
- Deze maand deed ik mee aan een read-a-thon van Booktube, georganiseerd door Lala van Booksandlala en Chelsea van chelseadollingreads. Het was de Buzzwordathon met als Buzzwords: who, what, when, where, why en how. Ik las hiervoor vier boeken met de woorden: who, when, where en why.
- Ik deed deze maand mee met 1 leesclub op Hebban.
- Ik las 3 boeken voor de Hebban Young Adult club

Literatuur &Romans
- Kleine brandjes overal van Celeste Ng
-
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson
-
Ik weet waarom gekooide vogels zingen van Maya Angelou
-
The seven husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid
-
Beartown van Fredrik Backman


Ik las drie vijf-sterren-boeken in dit genre:
Kleine brandjes overal was een heel mooi verhaal over geheimen die je leven bepalen, over vriendschap en identiteit en over moederschap. The seven husbands of Evelyn Hugo leest als een echte biografie. Het is zo levensecht geschreven dat je vergeet dat het fictie is. En tot slot: Beartown. Een heel aangrijpend verhaal over een klein plaatsje waarvan het bestaan afhangt van het plaatselijke ijshockey-team. Een heftige gebeurtenis zet de bewoners van het kleine plaatsje tegenover elkaar.


Feelgood
-
Samen van Julie Cohen
-
Stuk van jou van Sophie Jordan


Beide boeken las ik met plezier, maar hier geen vijf-sterren.


Young Adult
- On the come up van Angie Thomas
- The Wicked king (deel 2 van de Folk of the air- serie)van Holly Black
-
Verschijning van Joany de Vries
-
When Dimple met Rishi van Sandhya Menon
-
De Royals: gevaar (deel 5 van De Royals) van Erin Watt
-
De geschiedenis van Jane Doe van Michael Belanger
-
Wildcard (deel 2 van de Warcross-serie) van Marie Lu
-
Zilveren vleugels (deel 2 uit de Tweedehands vleugels serie) van Vanessa Gerrits
-
Donkerblauwe woorden van Cath Crowley
- Batman; nightwalker van Marie Lu
-
Lifel1k3 van Jay Kristoff
-
Over wezenloze zielen van Merel de Keyzer
-
Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel
-
Two can keep a secret van Karen McManus
-
Eén waarheid van Nadine Swagerman

Veel van de boeken hierboven gaf ik vier sterren, één boek kreeg vier en een halve ster: On the come up en 1 boek kreeg vijf sterren: When Dimple met Rishi. On the come up mocht ik lezen voor een boekenclub en gaat, net als het eerste boek van Angie Thomas over de zwarte bevolking van een kleine buurt in Amerika. Het gaat over racisme, vooroordelen en het gevecht om je afkomst te ontgroeien. Een mooi boek dat mij ook leerde met andere ogen naar de rap-cultuur te kijken. When Dimple met Rishi is een heerlijk fluffy verhaal over het vinden van je eigen weg binnen de cultuur waarin je opgroeit.

Fantasy & SF
- Daughter of smoke and bone van Laini Taylor
- Down among the sticks and bones (deel 2 van de Wayward-children-serie) van Seanan McGuire

Beide boeken kregen van mij vijf sterren. Daughter of smoke and bone is het eerste deel in een trilogie waarin de wereld van de engelen oorlog voert met de wereld van de demonen en waarin een meisje uit Praag uit probeert te vinden wie ze werkelijk is. Down among the sticks and bones vertelt het verhaal over tweelingzusjes die in een andere realiteit terecht komen en hier ieder hun eigen weg proberen te vinden. Het boek is onderdeel van een novelle-reeks over verschillende werelden en kinderen die hierin terecht komen.

Jeugd
- Feo en de wolven van Katherine Rundell
The secret garden van Francis H. Burnett

Met plezier gelezen, maar geen vijf-sterren-boeken hier.

Thrillers & Spanning
-
 Het meisje in het ijs van Robert Bryndza
-
 De belofte van Stephan van Erp

Thrillers lees ik graag tussendoor om mijn hoofd een beetje te resetten. Dit soort boeken krijgt van mij zelden vijf sterren, maar ook zelden een onvoldoende.

Comics/ graphic novels
-
Saga vol 4, Brian Vaughan en Fiona Staples
-
Saga vol 5
- Saga vol 6
- Saga vol 7

Deze serie ben ik opnieuw gaan lezen. Waar ik de eerste keer me vooral stoorde aan de vrij expliciete tekeningen en gruwelijke details, zag ik nu vooral de humor en de diepere boodschap in het verhaal. Ik kan er nu erg van genieten en hoop dat het duo na deel 9 nog verder gaat met hun verhaal.


Non- fictie
-
Damn, Honey van Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen
- Mijn moeders strijd van Murat Isik
- Feministen dragen geen roze (en andere leugens) van Scarlett Curtis e.a.

Damn, Honey kreeg van mij ook vijf sterren. Het is een heel dun boekje waarin de auteurs duidelijk maken dat een vrouw moet durven en kunnen zijn wie ze zelf wil. Of dat met of zonder okselhaar is, of met of zonder lippenstift, met korte rokjes of altijd in een broek. Het vertelt over seksualiteit en eigenheid op een optimistische manier. Een boekje voor alle jonge vrouwen (en mannen).

Reacties op: Gelezen in maart

Gesponsorde boeken