Blogpost: Ferry76Visser

Ghost: hinter den schatten

‘Ghost: hinter den Schatten’ is een pageturner. Het verhaal is meeslepend, humoristisch en ook spannend, tragisch en zelf literair. Hoe dan?
Het verhaal gaat over de jonge Rian O’Dwyer die in bezit komt van een burcht waar in de 17e eeuw een massamoord heeft plaatsgevonden. Baron lord Kane Bréanain von Reagan zou honderdtweeënzestig mensen onder mysterieuze omstandigheden gedood hebben. Rian gaat aan de slag in het kasteel. Alleen bevalt het de geest van de baron niet dat iemand rigoureus in zijn eigendom aan het werk gaat.
Arenth heeft een aangename, beeldende manier van schrijven. Dit wordt op de juiste wijze gecombineerd met humoristische dialogen en grappige situaties. De reacties van Rian O’Dwyer op gebeurtenissen zijn vaak grappig en dat maakt hem tot een sympathiek personage.  De beeldende wijze waarop het verhaal geschreven is, zorgt er voor dat de lezer het verhaal als een film voor zich ziet.
Wat in mijn beleving het verhaal ook geweldig maakt is het volgende. Er zijn verschillende manieren om ‘Ghost: hinter den Schatten’ (2018) te lezen. De roman geeft voldoende argumenten om het te zien als humoristische roman, erotisch boek, bovennatuurlijk mysterie of een bovennatuurlijke romance. Deze laatste geeft voor mijn gevoel de meeste mogelijkheden voor een associatieve interpretatie.
Om te beginnen heeft Arenth iets extra’s aan de geest toegevoegd. De kracht van Lord Kane en zijn mogelijkheid om te manifesteren zijn afhankelijk van de stand van de maan. Daarbij moest ik denken aan de symboliek van de maan die verwijst naar sterven (het afnemen) en wedergeboorte (wassen). Dat is gezien de ontwikkeling van Kane een perfecte en originele creatieve verrijking.
Daarnaast is liefde een belangrijk motief. In het verhaal zijn Kane en Rian beiden gepassioneerde personages en het is ontroerende te lezen hoe hun liefde groeit. Dan voegt de auteur nog iets speciaals toe, namelijk de vernietigende kracht van liefde. Daarmee schuurt dit motief uit het verhaal langs het werk van de Finse auteur Aino Kallas (1878 -1956). Zij schreef twee novellen over dit thema die samen gebundeld werden en in 1929 in Nederland uitgegeven werden als ‘Doodende liefde’. Een vergelijking van het motief tussen beide auteurs zou interessant zijn!
Dus, ‘Ghost: hinter den Schatten’ is te lezen als een ontspannend, humoristisch boek met enkele hele erotische passages. En het bevat ook mogelijkheden voor een meer literaire interpretatie en dan is vergelijking van de interpretatie van dodelijke liefde Aino Kallas en Akira Arenth meer dan interessant. #ghosthinterdenschatten #akiraarenth

Reacties op: Ghost: hinter den schatten

Gesponsorde boeken