Blogpost: NicoleW

Groentje op Hebban

18-04-2020 door NicoleW 71 reacties
4a72c7f5d89534cf54f98f91aa81fda1.jpg
Ik ben nieuw op Hebban. Ik kwam in januari 2020 en was voornamelijk op zoek naar een manier om mijn gelezen boeken te administreren. Tot deze tijd hield ik op geen enkele manier bij wat ik las. Ik had (heb) dan ook geen flauw idee van aantallen en genres die ik lees en ben wat dit betreft dan ook heel nieuwsgierig. Mooi is dan ook dat ik begin januari kon instappen zodat ik na een mooi vol leesjaar de balans kan gaan opmaken. Ik ben benieuwd! 

In mijn zoektocht naar een systeem om mijn gelezen boeken op te schrijven begon ik na een kleine Excel side-step bij Goodreads. Dat systeem was voor mij te weinig gericht op de Nederlandse markt en daardoor was ook de invoer van boeken niet altijd even gemakkelijk. Veel Nederlandse boeken staan er niet in en ik miste op de site wat Nederlandse gezelligheid. 

Onder het motto ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ ben ik na een maand al overgestapt op Hebban. En dat bevalt tot nu toe goed! Je boeken kan je overzichtelijk indelen in categorieën. Er wordt actief gereageerd op elkaar. En ik ben en blijf goed op de hoogte van allerlei ontwikkelingen met betrekking tot lezen, literatuur, auteurs en aanbiedingen. Top! 

Maar het allerleukste vind ik wel de Hebban Reading Challenge, vooral omdat je zo inzichtelijk maakt wat je precies leest in een jaar. En dat is veel, véél meer dan ik dacht! Het te lezen aantal heb ik tot nu toe al tweemaal moeten aanpassen. Ik ga ervoor kiezen om precies het aantal boeken neer te zetten dat ik daadwerkelijk lees. Het lijkt me prettig om elk jaar in één oogopslag te kunnen zien wat de leesscore is van dat jaar. Ook heel uitdagend vind ik de categorieën. Ik probeer echt alle vinkjes te zetten en lees daardoor regelmatig buiten mijn comfortzone. Soms leidt dat tot aangename verrassingen! Ik heb net begrepen dat de bedoeling is een categorie per maand af te werken. Ik ben inmiddels al bijna klaar met de gehele Challenge, maar ga volgend jaar dat inderdaad zo aanpakken. 

Ik spreek de taal (Hebbanees?) nog niet helemaal en probeer mij het jargon en de gewoontes langzaam meester te maken. Wat zijn leesclubs, kleppers, Hebban-recensenten, Hebban-insiders VIP-leden en Hebban Team. Een buddy-read? Waar zitten al die cafés en wat doen mensen daar? Is dat hetzelfde als een Spot? Wat zijn kleppers en fleppers? Hoe werkt een leesclub? En waarom heb ik het idee dat iedereen elkaar kent? 

Ik probeer nog even verder mijn weg te vinden op de site. Ik houd me zeer aanbevolen voor tips! Want, om een voorbeeld te noemen, ik heb nu al 660 boeken op de Wil ik Lezen-lijst. Dat is dus na drie (DRIE!!) maanden. En nee, er kan niets weg; ik wil ze echt heel graag allemaal lezen! Ik blader er af en toe doorheen. Het is dan net of ik in een boekenwinkel sta, zo heerlijk! Mijn probleem is dat ik een lees-omnivoor ben. Maar als ik in dit tempo doorga wordt de berg enorm! Hoe doen jullie dat, deze lijst een beetje onder controle houden??

Reacties op: Groentje op Hebban

Gesponsorde boeken