Blogpost: Hanna Hoogendam

Hanna Hoogendam Engelse boeken in Reading Challenge 2016

Waarom Engelse boeken? Het allereerste begin is voortgekomen uit boekenhonger en dan met name op vakantie. Als student en ook in de jaren daarna heb ik altijd spaarzaam geld uitgegeven aan boeken. Ik wilde alleen boeken in mijn kasten hebben, die echt wat voor me betekenden of waarvan ik zeker wist dat ik ze nog een keer zou willen lezen. Dit is een mooi streven, want zo voorkom je dat je hele huis vol staat met boekenkasten. Begin 80-er jaren ontdekte ik dat Engelse paperbacks en pockets in Spanje veel goedkoper waren dan in Nederland. Het was de tijd dat je je boeken uit de bibliotheek nog geen 6 weken mocht meenemen. Deze heerlijke dikke handzame Engelse pockets waren een goed alternatief. 
En zo ben ik eigenlijk naast Nederlandstalige boeken ook altijd Engelse boeken blijven lezen. Het komt vaak voor dat ik het boek meer doorleef als ik het in een oorspronkelijke Engelse versie lees en dus doe ik dat regelmatig.

Voor de challenge 2016 heb ik als eerste Engels (niet vertaald) boek gelezen:

Maria Edgeworth, The Absentee, Penguin Classics, oorspronkelijk uitgegeven in 1812
 - Maria Edgeworth is een tijdgenote van Jane Austen. Een absentee is een lid van de Ierse adel, die leeft in de Londense/Britse society en zijn
landgoed overlaat aan een agent, die daar meestal vrij spel heeft. Noodgedwongen gaat de held uit het boek een kijkje nemen bij de Ierse     landgoederen van zijn vader. 
Het boek is een satire op de relaties tussen Engelsen en Ieren. Het wordt gezien als een "landmark of morality en social realism". En ook de liefde speel een grote rol. Ik ben een groot fan van schrijfsters als Jane Austen, de Bronte sisters , George Eliot en Elizabeth Gaskell en toch altijd weer op zoek naar andere soortgelijke schrijfsters/schrijvers, tijdgenoten uit eind 18de en begin 19de eeuw.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Hanna Hoogendam Engelse boeken in Reading Challenge 2016

Gesponsorde boeken