Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Sia Vogel

Hapas

Tapas met een Hollandse twist. Mijn boek is van 2011, tweede druk. Het is oorspronkelijk uitgegeven in 2010 en dus al weer een tijdje op de markt. Waarom ik er aandacht aan besteed is omdat ik een diner heb gemaakt met allemaal onderdelen uit dit leuke boek. Een schier eindeloze stroom gerechtjes passeert de revu. Na natuurlijk wat inleidend werk, voorwoord, algemene informatie en over een goede voorbereiding volgen de recepten. Vegatarische hapas, Hapas met vis, schaal- en schelpdieren en Hapas met vlees. Het boek sluit af met nog een paar leuke informatieve onderdelen; eerste hulp bij onverwacht bezoek, wijntips, een alfabetische index maar ook een index op bereidingstijd, op type hapa en op ingrediënt. 

Ik ben een enthousiast kok en in mijn keuken is meestal vanalles op voorraad. Ik hou lijstjes bij in Evernote van wat er is en wat aangevuld moet worden. Veel van wat in huis komt koop ik via een biologische webwinkel en vlees komt altijd van onze biologische boer. En dan zijn er natuurlijk nog vele keuzes te maken op het gebied van goede olie, vele soorten azijn, verschillende varianten peper en zouten. Uien, rood en wit, sjalotten en knoflook zijn er altijd wel. Ik heb de beschikking over een kleine kruidentuin, dus verse tijm, rozemarijn, bieslook, peterselie, marjolein, basilicum, munt, salie en zelfs laurier zijn voorhanden. In de winter deels in potten binnen. In zo'n kookboek als Hapas kijk ik veel recepten door op ingrediënten en vul ik eventueel de kruiden- en specerijenkast aan. Verder staat er een grote Amerikaanse dubbele koel-vrieskast, wat voor een voorraad natuurlijk ook heel handig is. Als er vlees, kip of vis met botten en graten gegeten is, maak ik een bouillon van de resten en die vries ik in.

Het boek begint met de vegetarische hapjes omdat die door iedereen gegeten kunnen worden. En al die hapjes kunnen natuurlijk voorzien worden van iets vlees- of visachtigs als er geen vegetariërs onder de gasten zijn. Het eerste gerecht wat ik heb opgediend was een koude komkommersoep met dragon. Toen ik dit diner maakte voor 6 personen, had ik nog niet de beschikking over een soepmaker, die nu wel bij de keukenapparatuur staat. Niet dat het heel erg veel uitmaakt, in de keukenmachine of een hoge mengkom met staafmixer gaat het natuurlijk ook. Andehalve komkommer zonder de zaadjes, twee sjalotten en een handvol dragonblaadjes pureren, dan 2 lepels olie, 1 lepel azijn en 150 ml. griekse yoghurt toevoegen en nog even kort mixen. Serveren in kleine glaasjes met een paar mooie Hollandse garnaaltjes er op. 

Opperdoezer-aardappeltaart, bospeen met komijnhangop, witte bonendip met boontjes, zoete paprika en soepstengels, gemarineerde sherry-champignons, gerookte zalm met citroencrème, uienplaattaart, kaaskoekjes, en tenslotte gewoon een heerlijk stuk zelfgemaakte appeltaart toe. Het water loopt me in de mond als ik het allemaal weer langs zie komen. 

bospeen.jpg


Een receptje wat ik niet heb gemaakt, maar waar ik wel van geniet dat het er in staat is Patat-met-worstmayonaise. Zelf friet maken is gezonder en naar mijn smaak ook lekkerder dan voorgebakken friet kopen. En sinds hier de Airfryer aan de keukenapparatuur is toegevoegd, is het zelfs nog gezonder omdat de frituurolie niet meer nodig is. Snijdt plakken van 1cm. dik en daarna in zo gelijk mogelijke repen. Verse friet bakken in de airfryer vraagt erom de friet na het snijden een half uur in koud water te laten staan en daarna goed af te drogen. 
Het leuke aan dit recept is de mayonaise die wordt gemaakt door droge boerenmetworst in heel kleine blokjes te snijden en door de al dan niet zelfgemaakt mayonaise te mengen. Een net extra kruidig smaakje wordt er mee toegevoegd. 

Het boek is geschreven door Yolanda van der Jagt en Ingrid van Koppenhagen (geen bruikbare link gevonden) en uitgegeven door Uitgeverij De Boekenmakers. Is het nog te koop? Ik heb het alleen tweedehands voorbij zien komen. ISBN 978-90-77740-86-6

Mijn eigen andere weblog over eten, koken en de keuken is hier te vinden http://siaweblog.blogspot.nl

Reacties op: Hapas