Eric Herni Boekverkoper

Blogpost: Eric Herni

Hebban Moordmiddag in Almere-Havenaab647ef755a88091385fb435cfcaa5b.jpg
Het valt voor beginnende auteurs niet mee om bekendheid te verkrijgen. Ik heb er in een column voor deze website al eens iets over geschreven. Je bedenkt een verhaal, zet het op papier en bent blij en trots op het uiteindelijke resultaat. Waarschijnlijk heb je het al door een aantal mensen laten lezen, personen die dicht bij je staan en waarvan je hoopt dat ze eerlijk hun mening geven. Wat niet zo makkelijk is, aangezien de meeste mensen niet echt weten waar je op moet letten als je een manuscript leest, de dingen waar een uitgeverij juist wél op let. Het gaat niet om taalfouten of om kromme zinnen maar om de manier van vertellen. Bij een goed manuscript vertelt het verhaal zichzelf. “Show, don’t tell” is het devies. Buiten het talent om te schrijven heb je echter nog een aantal zaken nodig. Met name doorzettingsvermogen en geluk. Héél veel geluk. Het doorzettingsvermogen heb je nodig om sowieso tot een volledig manuscript te komen en vervolgens voor de periode die volgt nadat je de laatste letter hebt geschreven. Uitgeverijen krijgen zo ontzettend veel manuscripten toegezonden dat het soms maanden kan duren voordat je eindelijk een reactie krijgt. Een afwijzing is doorgaans kort en krachtig. Er wordt geen enkele verklaring of uitleg gegeven. Alleen dat het boek niet is geschikt voor het fonds van de uitgeverij. Dat kan natuurlijk van alles betekenen. Niet goed genoeg, slecht geschreven, teveel een kopie van bestaand werk, niet commercieel genoeg en ga zo maar door. Als beginnende auteur heb je geen enkel idee hoe je zo’n afwijzing op waarde moet schatten. Slechts een enkeling krijgt een positief bericht en mag langskomen voor een gesprek.

Misschien helpt het om te weten dat J.K. Rowling tientallen afwijzingen ontving toen ze het manuscript van het eerste deel van Harry Potter naar verschillende uitgeverijen had verzonden. Dat Dan Brown bijna was gestopt omdat niemand zijn boeken wilde uitgeven en toen dat uiteindelijk wel gebeurde in eerste instantie niemand het wilde kopen. Pas bij het vierde boek werd Dan Brown met terugwerkende kracht een wereldster. Het geeft aan dat je buiten doorzettingsvermogen ook en vooral een flinke dosis geluk nodig hebt. Net de juiste uitgeverij op het juiste moment zien te vinden. En vooral net die uitgever bereiken die op dat specifieke moment op zoek is naar het manuscript dat jij toevallig hebt geschreven.

Mocht je na al dat doorzettingsvermogen en geluk dan eindelijk een contract voor één boek hebben gekregen, dan is dat niet het eindstation van je droom om een schrijver te worden. Feitelijk gaat het circus nu pas beginnen. Als je eenmaal die positieve reactie van een uitgeverij hebben gekregen, dan kan je je – zeker bij een eerste boek - opmaken voor een aantal maanden herschrijven. “Hoofdstuk zeven is niet duidelijk genoeg, hoofdstuk acht kan helemaal worden geschrapt en vanaf hoofdstuk twaalf mag het wel wat spannender. Tevens graag het aantal woorden vanaf hoofdstuk veertien terugbrengen naar ongeveer 65% van wat het nu is.” Ooit was het jouw manuscript, maar plotseling gaan heel veel mensen zich er serieus mee bemoeien. Voordeel is wel dat het verhaal er doorgaans alleen maar beter van zal worden en na een paar maanden ploeteren ligt er dan op een mooie dag plotseling een definitieve versie.

Het is echter slechts het eind van een proces en het begin van een nieuwe periode vol spanning. Er komt een omslag en een definitieve titel waarna het boek wordt opgenomen in de fondslijst van de uitgeverij. Hiermee gaan vertegenwoordigers naar de grote boekhandels om het officieel aan te bieden, samen met alle andere boeken die in een bepaalde periode verschijnen. De vertegenwoordiger praat met de boekhandels echter voornamelijk over de grote namen. “Er komt een nieuw thriller van David Baldacci, een nieuwe roman van Allende.” Zijdelings wordt ook het debuut van die onbekende auteur nog even aangestipt, maar de meeste boekhandels tonen daarvoor niet of nauwelijks belangstelling. Ook in het promotiebudget van de uitgever is geen enkele euro gereserveerd voor die debuutroman, tenzij de desbetreffende auteur toevallig een bekende Nederlander is. De meeste auteurs moeten feitelijk hun debuut zelf zien te promoten. Ze krijgen een stapel van hun eigen werk mee en een hand van de uitgever.

Succes!

Vandaar dat het voor de meeste auteurs ontzettend moeilijk is om door te breken en een gevestigde naam te worden. Ook hier heb je voornamelijk héél veel geluk nodig. Een krant, tijdschrift of website die een geweldige recensie schrijft. Een aantal boekwinkels die bereid zijn jouw boek een kans te geven. Ook dit is echter slechts voor een enkeling weggelegd.

Op 27 september a.s. willen wij echter proberen daar eens wat verandering in aan te brengen. De website van Hebban heeft vorig jaar een debuutprijs in het leven geroepen voor spannende romans van Nederlandstalige auteurs. Ter promotie komen ze allemaal naar mijn winkel in Almere-Haven, om over hun boeken te praten, lezers te ontmoeten en hun werk te signeren. Als extra ondersteuning komt ook bestsellerauteur Loes den Hollander naar dit evenement en zal zij op 27 september de touwtjes stevig in handen gaan nemen. Met humor, met mooie verhalen en met heel veel advies voor de nieuwe auteurs. Laat dat maar aan Loes over! Voor de inwoners van Almere-Haven een unieke kans om kennis te maken met een groot aantal nieuwe auteurs. Voor alle andere liefhebbers van spannende boeken hét moment om eens naar Almere-Haven te komen en interactief mee te doen aan verschillende discussies.

Aankomende zondag, vanaf 13:00 uur. Iedereen is welkom.

Aanwezig zijn in ieder geval de auteurs: Chantal van Mierlo (Anthos), Eva Monte (Crime Compagnie), Bianca Nederlof (Letterrijn), René van Rijckevorsel (Bezig Bij), Ilse Ruijters (House of Books), Arjan Hoks (House of Books), Bronja Hoffschlag (winnares van vorig jaar) en Loes den Hollander.

Zie ook: https://www.hebban.nl/artikelen/hebban-moordmiddag-2015

Lees verder op mijn site

Reacties op: Hebban Moordmiddag in Almere-Haven

Gesponsorde boeken