Blogpost: Birgit_1989

Hebban Reading Challenge 2016

02-01-2016 door Birgit_1989 1 reactie
Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. Ik maak ongelofelijk graag lijstjes van de boeken die ik wil lezen, maar het probleem is dat ik me er nooit aan houd. Meestal komen er dan nieuwe boeken uit of ontdek ik nieuwe boeken die mij ook interessant lijken koop ik die en dan heb ik niet genoeg tijd om die te lezen. Dus wat doe ik dan, lijstjes maken. Nu heb ik ook een waslijst aan boeken uitgekozen voor de Hebban Reading Challenge 2016, maar dit keer uit mijn nog-te-lezen-stapel met de bedoeling om die kleiner te maken. Er is hier en daar een categorie waarbij ik wel een boek moest kiezen die ik niet had, maar dan ga ik gewoon naar de bib gaan. Het doel voor 2016 is dus om 25 boeken te lezen en dit aan de hand van de Hebban Reading Challenge. Die Challenge telt echter 50 categorieën, dus als ik meer lees dan 25 boeken zoveel te beter. Ik heb reeds voor bijna iedere categorie een boek uitgekozen.

Maar wat is de Hebban Reading Challenge? De Hebban Reading Challenge 2016 is een uitdaging om gedurende het jaar 2016 een opgelegd aantal boeken te lezen en de categorieën dienen om je te helpen nieuwe boeken te ontdekken. Ik heb het zo opgevat dat ik voor iedere categorie één boek heb uitgekozen en de bedoeling is om boeken te lezen van zoveel mogelijk verschillende categorieën. Ik wil mezelf hiermee stimuleren om meer te lezen, want in 2015 zat ik met een serieuze leesdip en ik wil hiermee ook mijn stapel te-lezen-stapel verkleinen. Ik wil er niet echt een competitie van maken, want kwaliteit is nog altijd belangrijker dan kwantiteit, maar ik wil wel graag die te-lezen-stapel verminderen.

Het doel is om dit jaar ook bijna geen tot geen nieuwe boeken te kopen, want dat zou mijn te-lezen-stapel niet verkleinen. Wat ik wel wil doen is maandelijks €20 (= ongeveer de prijs van een nieuw boek) opzij houden om dan in 2017 te spenderen aan eventueel nieuwe boeken. Het probleem is dan dat ik mijn te-lezen-stapel weer vergroot, maar ik moet hierover nog eens goed nadenken. Het kan zijn dat ik het ook aan iets anders besteed, maar ik moet dit idee nog verder uitwerken. Cadeaubonnen en boeken die cadeau gedaan worden mag ik wel aanvaarden. Ik kan toch moeilijk cadeaus gaan weigeren.

De categorieën en uitgekozen boeken:
1.Een boek met meer dan 500 bladzijden: Dragonfly in Amber van Diana Gabaldon
2.Een boek uit de 19de eeuw: The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde
3. Een boek dat verfilmd is: Schindlers lijst van Thomas Keneally
4.Een boek met een Hebbanrecensie van 1 of 2 sterren: Portret van een vrouw van Jojo Moyes (heb ik niet in mijn bezit)
5.Een humoristisch boek: De 100-jarige man die uit het raam kroop en verdween van Jonas Jonasson
6. Een boek dat dit jaar verschenen is: Als je iemand verliest die je niet kan verliezen van Ish Ait Hamou (heb ik niet in mijn bezit)
7. Een debuutroman van een Vlaamse auteur: De kinderen van Calais van Lara Taveirne
8. Een trilogie: De selectie van Keira Cass
9. Een boek dat verscheen in jouw geboortejaar: Pilaren van de aarde van Ken Follett (heb ik niet in mijn bezit)
10. Een boek dat je in een avond uit hebt: De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst
11. Een boek zonder menselijke personages: Watership Down van Richard Adams
12.Een boek dat een Hebban Award heeft gewonnen: Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr
13. Een boek van een auteur met jouw initialen: iets van Bertrand Russell (ik ben er nog niet helemaal uit wat) (heb ik niet in mijn bezit) 14.Een boek dat je van je buurman of buurvrouw leent: Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez
15.Een verboden/verbannen boek: Lolita van Vladimir Nabokov
16.Een boek dat je absoluut niet wilt lezen: Meisje in de trein van Paula Hawkins (heb ik niet in mijn bezit)
17. Een biografie: Riefenstahl: leven en werk van Leni Riefenstahl van Steven Bach (heb ik niet in mijn bezit)
18.Een van de meest gekochte, maar minst gelezen boeken: De duivelsverzen van Salman Rushdie
19.Een tiende roman van een auteur: Spoetnikliefde van Maruki Hurakami
20.Een verhalenbundel: Alle verhalen van Roald Dahl
21.Een grafische roman: Mijn extra leven: een graphic novel van Johan Unenge
22. Een boek vol romantiek: La mécanique du coeur van Mathias Malzieu
23.Een boek dat je eigenlijk te spannend vindt: Gone Girl van Gillian Flynn
24.Een boek van een selfpubber: nog niets (ik denk dat ik die categorie ga vervangen door een joker-categorie)
25.Een boek van een Scandinavische auteur: De vijfde winter van de magnetiseur van Per Olov Enquist
26.Een boek dat zich afspeelt in de toekomst: The Maze Runner van James Dashner
27.Een boek dat je favoriet was in je jeugd: Matilda van Roald Dahl (heb ik niet in mijn bezit)
28.Een boek met een getal in de titel: Dertig dagen van Annelies Verbeke
29.Een waargebeurd boek: In een sluier gevangen van Betty Mahmoody en De schaduw van mijn vader van Mahtob Mahmoody
30.Een boek met een kleur in de titel: De gele ogen van de krokodillen van Katherine Pancol
31.Een enorm bekend boek dat iedereen heeft gelezen maar jij nog niet: De paardenfluisteraar van Nicholas Evans
32.Een non-fictie boek: Identiteit van Paul Verhaeghe
33.Een boek met een titel van maar één woord: Diepte van Henning Mankell
34.Een boek dat zich afspeelt op een ander continent: Huis van de moskee van Kader Abdolah
35.Een boek dat op de examenlijst stond, maar je nooit hebt willen lezen: Pride and Prejudice va n Jane Austen
36.Een boek van een auteur van wie je nog nooit hebt gehoord: Peter Nimble and his Fantastic Eyes van Jonathan Auxier
37.Een detective: Mara van Sterre Carron
38.Een boek geschreven door iemand die jonger is dan dertig: Insurgent van Veronica Roth
39.Een romantisch boek van een mannelijke auteur: Let it snow van John Green, Maureen Johnson en Lauren Myracle
40.Een historisch boek: Voyager van Diana Gabaldon
41.Een boek waarvan je moet huilen: De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne
42.Een boek met een enorm lange titel: Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt van Fredrik Backman
43.Een magisch boek: Harry Potter and the Half-Blood Prince van J.K. Rowling
44.Een boek dat je al heel lang in je bezit hebt, maar nog niet gelezen hebt: Wuthering Heights van Emily Brontë
45.Een jeugdklassieker: The Chronicles of Narnia van C.S. Lewis
46.Een boek dat door het boekenpanel van De Wereld Draait Door wordt aanbevolen: De onderwaterzwemmer van P.F. Thomese (heb ik niet in mijn bezit)
47.Een boek dat je in de bibliotheek wordt aangeraden: nog niets (ik zal waarschijnlijk voor een joker-categorie kiezen)
48.Een boek met een ongelukkig einde: Het gouden ei van Tim Krabbé
49.Een debuutroman van een heel succesvolle auteur: The Thief of Time van John Boyne (heb ik niet in mijn bezit)
50. Een vrije keuze: Alles wat is van James Salter

Link naar de Hebban Challenge: https://www.hebban.nl/p/hrc2016#offset_0

Lees verder op mijn site

Reacties op: Hebban Reading Challenge 2016

Gesponsorde boeken