Blogpost: Barisca

Heidi

18-08-2019 door Barisca 4 reacties
Heidi
Wie kent Heidi uit de bergen niet? Heidi het Zwitserse meisje. Heidi, een wees, wordt door haar tante Dete naar Opa Berg gebracht om daar te wonen. Opa Berg heeft zich na een ongeluk teruggetrokken in de bergen boven het dorpje Dörfli. Heidi groeit bij hem op en samen met Geiten Peter die van haar leeftijd is, hoeden ze de geiten van de bewoners van Dörfli.
Tante Dete werkt als keukenmeisje bij de deftige familie Seseman in Frankfurt. Het invalide dochtertje Klara heeft behoefte aan een speelkameraartje en Dete brengt Heidi naar Frankfurt. Klara bloeit op door het gezelschap van Heidi. Juffrouw Rottenmeier, de gouvernante, vindt Heidi maar niets  omdat Heidi geen dame is.
Maar Heidi heeft heimwee en als ze door de heimwee gaat slaapwandelen, beslist de vader van Klara dat Heidi terug moet naar de bergen. Huisknecht Sebastiaan brengt haar terug.
Heidi vindt het heerlijk om weer in de bergen te zijn. Klara krijgt in Frankfurt een inzinking en het duurt lange tijd voordat Klara in staat is om te reizen. Maar dan is het zover: Klara mag bij Heidi en Opa Berg logeren. Daar knapt ze weer op door de gezonde berglucht. Geiten Peter is echter jaloers en haalt een nare streek uit. Maar uiteindelijk heeft die vervelende actie van Geiten Peter goede gevolgen.
Heidi en Peter en Klara blijven voor altijd vrienden.

Johanna Spyri
Johanna Louise Heusser werd in 1827 geboren. Ze was het 4e kind in een gezin van 6 kinderen. Haar vader was arts en haar moeder was dichteres. Ze trouwde met Johann Bernhard Spyri en ze kregen 1 zoon. In 1881 schreef ze Heidi’s Lehr- und Wanderjahre en een jaar later verscheen Heidi kann brauchen was es gelernd hat. Dit zijn haar bekendste werken, al schreef ze veel meer boeken.
In 1884 stierven haar man en haar zoon. Vanaf toen wijdde zich aan schrijven en goede doelen. Het welzijn van kinderen ging haar aan het hart. Haar boeken spelen zich af in Zwitserland tijdens de industriële revolutie. Omdat Johanna Spyri een kritische pen had, geven haar boeken een goed beeld van die tijd. De boeken zijn interessant voor historici.
Johanna Spyri stierf in 1901.

Het fenomeen Heidi
Heidi is nog altijd bekend. Er zijn vele boeken en films over haar verschenen. Er zijn ook veel varianten. In de meeste boeken kan Heidi het niet goed vinden met Juffrouw Rottenmeier, de gouvernante van Klara en Heidi.
Maar er zijn ook boeken waar juffrouw Rottenmeier als een lieve en vriendelijke vrouw wordt beschreven.
In de Alpen zijn er parken gewijd aan Heidi met allerlei beelden van de personages en er een Johanna Spyri museum.
Studio 100 heeft de tekenfilm uit de jaren ‘80 afgestoft en vernieuwd en Geronimo Stilton heeft een muizendraai aan Heidi gegeven. In Japan schijnt Heidi een beroemdheid te zijn. 
En zo blijft Heidi, het boerenmeisje uit de Zwitserse Alpen voor altijd een fenomeen.

Reacties op: Heidi

Gesponsorde boeken