Oli Veyn Auteur

Blogpost: Oli Veyn

Mijn beste raadgever

Tweede plek in de StormPublishers YA schrijfwedstrijd.
Nog steeds klinkt het onwerkelijk in mijn oren. Het is fantastisch om de bevestiging te krijgen dat het manuscript goed geschreven is, helemaal van een expert op het gebied van het genre waarin je hebt geschreven. Toch begin ik weer te twijfelen, is het wel goed genoeg? Waarom eindigde ik tweede? Was de nummer een zoveel beter of mankeerde er iets aan mijn manuscript? Zo ja, wat dan? Ik hou van kritiek, want het zorgt ervoor dat ik mijn manuscript kan verbeteren en ik verander waar ik meerwaarde in zie. Ondertussen ga ik door met herschrijven, ik ben een perfectioniste, vind dat er altijd ruimte is voor verbetering, en ga ik op zoek naar uitgevers. Ik wil dit boek op de markt brengen, het liefste op de best mogelijke manier. Maar wat is dat eigenlijk?
Moet ik zelf de regie in handen nemen en een professionele redactie laten uitvoeren? Maar dan ben je er niet, dat is pas het begin. Heb ik tijd voor het netwerken, de investering, marketing, sales en promotie? Wel het enthousiasme en de wil, maar niet de kennis, ervaring en de tijd. Dus kan ik deze mogelijkheid wegstrepen.
Of moet ik het eerst door een professionele redacteur laten redigeren voordat ik het opstuur naar een uitgeverij?
Dan zijn er de uitgeverijen. Waar moet ik mijn manuscript naar toe sturen? Hoe weet ik welke uitgeverijen bij mij passen, een goede redactie hebben? Is het haalbaar als debutant bij een grote uitgeverij te worden uitgegeven? Voor sommigen wel, voor de meesten niet. Of kun je maar beter onderaan beginnen, bij een kleine uitgeverij, die, als ze willen, jou opnemen in hun bescheiden auteursgroep en je persoonlijk begeleiden? Moet ik geld betalen om mijn boek te laten publiceren? Ik ben tenslotte een debutant en mag blij zijn als iemand het al wil uitgeven, of kan ik er dan toch maar beter ervoor kiezen om het boek helemaal zelf uitgeven? Ik vind het niet erg om te investeren, ik geloof erin, maar is het de juiste manier om uit te geven?

Het duizelt me en ik zou willen dat iemand me vertelde wat het beste is.
Debutant.
Ik weet dat ik een van de vele ben, een van de miljoen aspirant schrijvers in Nederland die een boek heeft geschreven. Vol enthousiasme over het verhaal en ervan overtuigd dat het goed is, maar wetende dat goed niet altijd genoeg is.
Ik lees voor de zoveelste keer mijn manuscript door en voel dat ik het einde van mijn redactiemogelijkheden nader. Het is tijd voor een volgende redactieronde, die van een professionele redacteur. Mijn boek verdient het om eruit te halen wat er in zit. Mijn boek verdient het om te worden gewaardeerd. Door mij. In ieder geval door mij. Dat is het begin. Als ik erin geloof en erin blijf geloven komt het goed. Mijn intuìtie zegt me dat dit een goed boek is. En dat gevoel moet ik blijven volgen. Dat heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

Het boek komt er. En, als ik naar mijn gevoel blijf luisteren, in een passende uitgeefvorm of bij een uitgeverij waar het thuis hoort. Want mijn intuìtie is mijn beste raadgever.

Reacties op: Mijn beste raadgever

Gesponsorde boeken