MargaBruijnis Auteur

Blogpost: MargaBruijnis

Help: mijn eerste boek is uit!


Schrijven is een individueel proces. Als je je werk wilt verbeteren dan ben je misschien zo moedig om je schrijfsels te laten lezen door collega-schrijvers of proeflezers. Toch zul je een groot deel van je tijd in je eentje doorbrengen al ploeterend en fantaserend op je werkkamertje. En dan is het boek af en ben je super trots dat je het in eigen beheer hebt uitgegeven. Verrukt snuffel je aan het papier en staar je naar de rug in de boekenkast, maar... maak niet de fout te denken dat je na de publicatie op je lauweren kunt rusten. Nee, nu begint een heel andere fase van je auteurschap: de boekpromotie. Ai!

Ergens las ik dat het een misvatting is te denken dat een schrijver graag praat over zijn werk. Wat mij betreft is dat waar, want niet voor niets koos ik voor het geschreven woord en niet voor een podcast om mijn verhaal te vertellen. Ik weet niet of er onder jullie (beginnende) schrijvers zijn dit herkennen? 

Maar een boek verkoopt zich niet vanzelf en laten we onszelf niet voor de gek houden: je schrijft toch ook om gelezen te worden. Dus je moet jezelf een schop onder de kont geven en zo begaf ik mij de eerste keer met zweethanden naar de lokale boekhandel. 'Uh.., ik ben de auteur van dit boek. Zou u het misschien in uw collectie willen opnemen?' 

En het wonder geschiedt - al voltrekt het zich gestaag- ; de meeste mensen reageren positief als ze horen dat je een boek hebt geschreven en daardoor word je minder onzeker. Het mooie is: met hoe meer mensen je over het schrijven en je roman praat, hoe groter je netwerk wordt en hoe meer hulp je krijgt aangeboden.

Zo verscheen er dankzij bekenden een artikel over 'Het portret' in een lokaal tijdschrift, kwam ik in contact met een kunsthistorica met wie ik een lezing kan organiseren over Renaissance kunst en mijn roman en verzamel ik recensies en likes op social media.

Ook leuk van het naar buiten treden is dat je steeds meer andere schrijvers leert kennen en dat je elkaar kunt helpen met het geven van feedback en de te nemen stappen om je boek uit te geven. Ik geloof er echt in dat je werk daar beter van wordt.

Kortom ben je een beginnende schrijver: sluit je op in je werkkamer om schrijfmeters te maken, maar vergeet niet om er af en toe uit te komen om met kennissen en andere schrijvers een kop koffie of een glas wijn te drinken en over het schrijven te praten.
8bb549eb1deadbbc9fe513ef31f4a7e8.jpg 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Help: mijn eerste boek is uit!

Het portret - Marga Bruijnis Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken